Stari Niš

Nikola Kole Rašić – Prvi četnički vojvoda

Nikola Kole Rašić – 1876, pred objavljivanje rata Turskoj nastaju prva zvanična pravila koja će se primenjivati na četničke odrede, kao neku vrstu specijalnih jedinica.

kole rasic 01

Spremajući se za rat, Srbija je u neoslobođene krajeve slala obučene gerilce, kako bi kasnije napredovanje vojske bilo lakše. Ovde nailazimo na sličnost sa uskocima, koji su imali slične zadatke i ciljeve. Prvi četnički vojvoda (turcizam ”harambaša” biva zamenjen slovenskom rečju ”vojvoda” nastalom od glagola ”vojevati”) bio je niški trgovac Nikola Kole Rašić. On je rukovodio četama između Niša i Leskovca, a sam je obrazovao četu od oko 300 ljudi.

Njegov zadatak je bio da probije put vojsci i olakša dalje prodiranje na jug. Vojvoda Kole je, u Drugom srpsko-turskom ratu prvi ušao u Leskovac i držao govor oslobođenom narodu. Todor Stanković Nišlija je među prvima organizovao četu koja kasnije ulazi u sastav Dobričkog odreda (pod komandom Miloša S. Milojevića). Toša Stanković će kasnije biti jedan od pregovarača u niškoj tvrđavi o predaji turske vojske. Tanasije Tasko Uzunović je treći istaknuti četnik, koji uspeva da pobegne iz niške tvrđave i priđe Koletu Rašiću, čiji je bio nerazdvojni prijatelj.

kole rasic 03
I tad su se zvali po podacima Ustaše, ono kao ustali protiv Turaka

Za istoriju Niša neposredno pred oslobođenje vezana je, početkom 1874. godine, jedna akcija od krupnog političkog značaja za oslobođenje srpskog naroda u Turskoj. To je bilo osnivanje jedne tajne nacionalno – političke organizacije, koja je obuhvatala ceo niški mutesarifluk (sandžak), tj. niški i pirotski sandžak. Njeni osnivaci bili su prvi ljudi iz društveno-političkog života Niša, koji su, istovremeno, sačinjavali i njegovo uže političko rukovodstvo, preko koga su išla sva uputstva za pripremanje narodnog ustanka.

Inicijatori ove organizacije, koja se popularno i zvala Komitet, bili su: Nikola-Kole Rašić, Todor Milovanović, Tasko Uzunović, Đorđe-Pop Manić, Mihajlo Božidarac i Todor Stanković. Po ugledu na Orašački zbor u Šumadiji 1804. godine, u kuci M.Božidarca – niški sveštenik Petar Ikonomović izvrsio je zakletvu zaverenika:

“da ćemo verno i bratski složno raditi protivu petvekovnoga krvopije“.

Izgleda da je na ovom sastanku Kole Rašić bio izabran za “vojvodu ustaša” (kako se onda govorilo), kada bude došlo vreme da se stanovništvo niškog kraja podigne na Turke.

ODLOMAK IZ KNJIGE
Zemlja najlepše patnje”
Milan Novaković

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com