DruštvoServisne

 ZIMA SE USPAVALA:  Do kraja nedelje temperatura između 15 i 20 stepeni

Zima se ove godine pomalo uspavala jer je, prema rečima Zorana Vasiljevića, rukovodioca Meteorološke stanice u Nišu, temperatura u januaru bila iznad proseka, a to se odnosi i na februar.

„Temperatura u februaru će biti iznad proseka sa nešto većom količinom padavina od prosečnih vrednosti. Do kraja ove sedmice biće suvo vreme i očekuje se da temperatura bude između 15 i 20 stepeni. Tokom iduće sedmice se očekuje manji pad temperature  sa povremenom pojavom kiše a u drugoj polovini meseca, biće malo hladnije ali i neki dan sa snegom“, keže Vasiljević.

Kakav će biti mart i da li će „Baba Marta“ da nas iznenadi teško je precizirati.

„Teško je unapred predvideti vreme po danima. Znamo da će i mart biti topliji od proseka, ali je  moguće da se provuče i neki dan sa snegom“, dodaje Vasiljević.

Naglašava da je temperatura u januaru ove godine bila za dva stepena viša u odnosu na prosek i to se odrazilo manjom količinom snega.

Meteorološka stanica Niš, Foto: V.P.

„Ovo i ovakvo vreme sa temparturama i padavinama koje sada beležimo postaće u neku ruku normalno. Biće sve manje i manje izrazito hladnih zima sa puno snega, a sve više ovakvih zima. Biće po neka zima i sa većim snegom, ali će to biti sve ređe“, objašnjava Vasiljević.

Januar ove godine su obeležile i velike kiše u kratkom vremenskom periodu.

„U januaru je palo 178 litara kiše po metru u Nišu i celo ovo područje je imalo veće količine padavina od  normalnih što je uzrokovalo i veliki porast na  rekama. I februar će biti vlažniji od proseka, ali ne možemo da  predvidimo koliko će dana biti sa kišom. Nije isto kada velika količina padne u malom broju dana i pojave se poplave ili se ta količina padavina, mada je veća od proseka, rasporedi na više dana“, ističe Vasiljević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com