Društvo

Za sećanje na Branka, “princa” srpske poezije

OŠ “Branko Miljković” obeležila je 48. rođendan, a u okviru proslave i osmu godinu Brankovog pera.

Jedina škola u Srbiji koja nosi ime Branka Miljkovića odužila se “princu” srpske poezije na poseban način, njegovim kutkom u holu škole koji će učenike uvek podsećati na Branka i njegovu poeziju. Svečanoj akademiji prisustvovao je i redovni gost na Dan škole, Brankov bratanac Goran Miljković koji sa ponosom kaže da je kutak posvećen Branku gotovo isti kao i njegova soba u kojoj je radio.

“Čast nam je i zadovoljstvo što danas na ovakav način obeležavamo dan škole, a današnji dan posvetili smo Branku Miljkoviću. Ono što ovu proslavu čini drugačijom od dosadašnjih je što sada odlučili da sećanje na Branka sačuvamo na poseban način. U školi je napravljen kutak koji je posvećen Brankovom životu, jedna mini spomen soba u kojoj se nalazi njegova fotografija i njegovi stihovi, i sve ono što bi nas starije i decu podsećalo na Branka i koliko je on nama važan”, kaže Tijana Ranđelović, direktorka škole.

Brankov kutak u OŠ “Branko Miljković”

U kutku su sto i stolica. Na stolu pisaća mašina iz koje viri papir sa najpoznatijim stihom Branka Miljkovića “Ubi me prejaka reč”. Tu je zapisana i njegova poslednja pesma koju je posvetio sebi za svoj 27 rođendan, nekoliko dana pre tragične smrti u Zagrebu. “Više mi nisu potrebne reči treba mi vreme”, pisao je Branko tada.

Goran Miljković, bratanac princa poezije

“Iznenadili smu me kutkom Branka Miljkovića koji skoro kao da je isti kao i njegova soba u kojoj je radio. Brankova poezija je teška za ove male glave, ali je dobro što deca od malih nogu uče da čitaju i pišu poeziju. Tako jednog dana, kada sazru, mogu da shvate i Brankove stihove”, kaže Goran Miljković.

Na Dan škole “Branka Miljkovića” obeležena je osma godina Konkursa “Brankovo pero”.

Konkurs je otvoren za sve škole u Srbiji, nagrađuju se mladi pesnici od prvog do petog i od petog do osmog razreda. Nagrada nosi ime “Barnkovo pero” kao što se zove i sam konkurs.

Na svečanoj akademiji su uručene nagrade pobednicima konkursa, a počasno Brankovo pero pripalo je bibliotekarki škole Dragani Glavašević koja je proglašena i za najboljeg školskog bibliotekara u Srbiji za prošlu godinu.

U školi radi i Književni klub “Vatra i život” koji vodi Dragana Glavašević.

Tijana Ranđelović, direktorka OŠ “Branko Miljković”

“Klub ima puno članova u kome deca od najmlađih razreda uče da pišu kako prozu tako i poeziju, a to je značajno za decu”, kaže Tijana Ranđelović.

Škola ima 750 učenika, a jedinstvena je i po tome što osim redovne nastave u školi već godinama unazad organizuje i nastavu za decu koja se leče na niškim klinikama, kao i kućnu nastavu za one mališane koji iz opravdanih razloga ne mogu redovno sa svojim vršnjacima da prisustvuju nastavi u školi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com