Kultura

Višestruko nagrađivani filmovi Branke Bešević Gajić na City Festu

Javnosti je postala poznata svojim prvencem filmom „Lauš“, a onda je nastavila da stvara. Završila je studije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Gorana Pekovića, gde je svojim diplomskim-master filmom postala pionir novog žanra na našim prostorima.

Kao završni master rad na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu pod mentorstvom profesora Gorana Pekovića, snimila je srednjemetražni dokumentarni film „Dom anđela“, kojim se rodio novi žanr i koji spada u prvi forenzički triler na ovim prostorima i koji po svojoj specifičnoj težini prevazilazi film i tiče se netaknute i neistražene istorije Srba.

Nišlijama će upravo dokumentarni film “Dom anđela”, autorke Branke Bešević Gajić biti prikazan prve festivalske večeri, 22. novembra od 17 časova. Sutradan, 23. novembra ljubitelji filma moći će da pogledaju i višestrukonagrađivani film “Lauš” posle kojeg će se autorka i pokloniti publici.

“U dogovoru sa mojim profesorom Fetijem Dautovićem dolazim na ideju da snimim svoje prvo profesionalno čedo koje sam posvetila mom uzoru od najranijeg uzrasta i tako se rodio moj Lauš i tako se rodih ja. Film nakon uspešne premijere u Sava centru, prikazuje se u kompletnom regionu, zatim je usledio festivalski život širom zemaljaske kugle gde je osvajao prestižne nagrade. Hrabrosti je trebalo i više nego što sam mogla da zamislim tada i možda sam je tek sada svesna na ovoj vremenskoj distanci. Uz producenta Miroslava Batu Petrovića i direktora fotografije Matije Munjize Petrovića moje delo je ugledalo svetlost dana. Ponosna sam na kompletnu ekipu filma Lauš. U filmu se pojavljuju najznačajnija imena naše kulture: Branislav Lečić, Slavko Štimac, Dragan Bjelogrlić, Irfan Mensur, Slobodan Ćustić, Petar Božović, Marko Baćović, Ljiljana Blagojević, Svetislav Goncić, Toma Fila, Borka Pavićević, Darko Bajić, Jovan Ćirilov, Svetozar Cvetković i mnogi drugi”, istakla je Branka za presek.info.

Film „Lauš“ pobrao je brojne nagrade. Branku su prozvali rediteljka zvana Hrabrost.

Branka Bešević Gajić , nagrađivana srpska filmska režiserka, završila Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu i stekla zvanje mastera dramskih i audiovizuelnih umetnosti. Sa sedam godina postala je član dramske sekcije KC; 1997. postala je član dramskog studija Ateljea mladih kojim je rukovodio Milenko Zablaćanski; zatim Pozorišta „Dadov“ u Beogradu. U sklopu profesionalne prakse ostvarila je projekte: u Narodnom pozorištu u Beogradu. Ostvarila se kao filmski reditelj kako u Srbiji tako i u kompletnom regionu i širom sveta, gde je osvajala prestižne nagrade na internacionalnim festivalima za režiju i scenario. Odbranila je diplomski master rad sa filmom “Dom anđela” na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Gorana Pekovića. Doktorantkinja je na odseku Digitalne umetnosti pri rektoratu Univerziteta umetnosti u Beogradu. Radila je kao reditelj na televiziji Studio B. Kao reditelj na televiziji režirala je: “U apartmanu sa Zoranom i Dejanom”, “Panoramu”, “30-Naših” potpisala je režiju na 120 emisija “Beograde, dobro jutro”. Na filmskim projektima ostvarila se kao nagrađivani reditelj širom sveta, potpisuje režiju i scenario na filmu: “Lauš”, režiju i scenario na filmu: “Dom anđela”, režiju na filmu: “Vladika bez adrese”, režiju na igranom filmu “Milojev dar”, scenario i režiju na filmu Tumane, režiju i scenario na filmu: “Izdaja” itd. Kao filmski reditelj u statusu je samostalnog umetnika, reprezentativnog Udruženja filmskih umetnika Srbije.

Festival filma i muzike i ove godine u Nišu. Tri dana besplatnog programa za Nišlije

Da podsetimo, Festival dokumentarnog filma i muzike City Fest počinje večeras. Od 17 časova publika će moći da uživa u filmskim ostvarenjima, dok je termin od 20 časova rezervisan za muzičke nastupe. Festival će svečano otvoriti glumica Lidija Vukićević.

Zahvaljujući podršci Grada Niša i Kancelarije za mlade, ali i mnogobrojnih sponzora City Marketing Centar ova trodnevna dešavanja poklanja Nišlijama.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com