Društvo

Velike zimske ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju velike zimske Zadušnice, devet nedelja pred Uskrs.

Zadušnice uvek padaju u subotu jer je Isus Hristos taj dan, uoči vaskrsenja, u nedelju, proveo upokojen.

Na Zadušnice pravoslavni vernici obilaze grobove najmilijih, daju pomene i pale sveće. Sećajući se svojih pokojnih predaka, hrišćanski vernici se na ovaj dan mole Bogu za oprost grehova i za svoje pretke.

Srpska pravoslavna crkva u toku godine obeležava jesenje ili Miholjske zadušnice, zatim letnje Duhovske, prolećne uoči Velikog posta i i zimske koje se zovu još i Mitrovske.

Na zadušnice se u svim pravoslavnim crvama služi Sveta Liturgija, na kojej sveštenik vinom preliva žito, a posle službe se obilaze grobovi najbližih, gde se upali sveća i čita molitva. Ko ne može najmilijima da ode na grob, sveću zapali u crkvi.

Sveštenstvo na Zadušnice pominje i reči Svetog Jovana Zlatoustog koji je besedio ovako: Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte, dakle, da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih.

Ako su grobovi vaših bližnjih suviše daleko, u drugoj državi na primer, onda sveću možete nameniti i zapaliti je u crkvi.

VANREDNI RED VOŽNJE ZA ZADUŠNICE

Za  sutrašnje ”Zadušnice” JKP Direkcija za javni prevoz će pojačati redovnu liniju 8 Gabrovačka reka – Novo groblje jednim dodatnim vozilom.

Sa Trga Kralja Aleksandra uvodi se vanredna linija do Novog groblja sa 6 vozila na radu i intervalom od sedam minuta.

“Ovim putem želimo da uputimo apel svim sugrađanima da za potrebe prevoza do Novog groblja koriste vozila javnog prevoza kako bi se sprečile velike gužve u saobraćaju koje tom prilikom nastaju. Ukoliko se ipak građani odluče da koriste putnički automobil molimo da isti parkiraju na način koji će obezbediti optimalno funkcionisanje javnog prevoza u pravcu Novog groblja i dalje ka selu Donje Vlase”, saopštavaju iz ovog preduzeća.

Informacije o redu vožnje se mogu dobiti putem sajta www.jgpnis.rs i preko brojeva telefona informativnog centra 018/505-656 i 018/505-665.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com