EkonomijaVirus Korona

Uskoro se otvaraju kafići i restorani. Dolazi težak period za poslovanje, kažu ugostitelji

Prema rečima stručnjaka epidemija koronavirusa polako slabi u našoj zemlji, te se postepeno krenulo sa ublažavanjem mera koje su donete u cilju sprečavanja širenja virusa. Prema najavama državnih zvaničnika, uskoro bi, na radnost mnogih građana, trebalo da se otvore restorani i kafići. Ono što je sigurno, kažu i zvaničnici i struka, određene mere moraće da se sprovode u ugostiteljskim objektima i nakon ukidanja vanrednog stanja i epidemije. Da ništa neće biti isto, saglasni su i sami ugostitelji.

U Udruženju ugostitelja Niša, od početka je pokazalo solidarnost i savesnost prema svojim sugrađanima i svega nekoliko dana od uvođenja vanrednog stanja podneli su inicijativu gradonačelniku da se zatvore svi ugostiteljski objekti na teritoriji Grada.

„Imajući u vidu preporuke Vlade RS i Gradskog štaba za vanredne situacije, a u cilju poboljšanja epidemiološke slike u našem gradu koji ima najveći prevalencu inficiranih i obolelih od korona virusa, predlažemo donošenje odluke o zatvaranju ugostiteljskih objekata“, pisalo je u saopštenju Udruženja ugostitelja.

Sada, kada se približava dan kada će ponovo biti otvoreni, predsednik Udruženja ugostitelja Niša Bojan Mitić kaže za Niške Vesti da ih problemi tek čekaju. Još uvek nema konkretnih i zvaničnih instrukcija i pravila po kojima bi radili kafići i restorani, već samo slobodnog tumačenja koja dolaze od raznih izvora. Ako se bude insistiralo na poštovanju socijalne distance i redukovanog broja gostiju to će, ističe Mitić, dodatno pogoditi ugostitelje koji jednostavno neće moći da ispune te uslove.

„Svi smo mi dimenzionirali naše radnje na određeni broj gostiju. I prostorno i brojem ljudi smo naše poslovanje tako dimenzionirali. Ako država propiše na broj ljudi koji će u tom prostoru da rade i sede, onda će se obesmisliti uopšte otvaranje. Mi sa 20% kapaciteta svakako ne možemo da pokrijemo troškove nabavke, hrane, računa… neodrživo je“, kaže Mitić.

Vanrednim stanjem, merama i celokupnom situacijom svi su pogođeni, ali Mitić smatra da su u najtežoj poziciji ugostiteljstvo i turizam i zbog toga bi trebalo da budu sagledani mimo opštih donetih mera za pomoć privredi od strane Vlade Republike Srbije.

„Mislim da će turizam i ugostiteljstvo morati dugoročno da se sagledaju. Zbog toga trenutno pravimo kontakte preko Privredne komore, pošto je to put kojim moramo da idemo, da se u naredne tri godine, za ugostitelje i sektor turizma smanji PDV na 8%, a nakon isteka te tri godine da se zadrži tih 8% na deo hrane, a da se 20% vrati na piće. To su neke inicijative niških ugostitelja, nadam se da ćemo imati podršku i Beograda i Novog Sada, kao najvećih gradova. Nama tri meseca bilo kakve pomoći, koja će sledeće godine doći na naplatu, je generalno u ovom trenutku samo slamčica da preživimo do sledeće godine. Za neki razvoj, investicije, podizanje nivoa kvaliteta usluge i plata zaposlenima, za izmirivanje obaveza u roku, to će biti problem“, kaže Mitić.

Ovo će sve da se odrazi ne samo ove godine, nego u naredni nekoliko godina dodaje predsednik Udruženja ugostitelja Niša.

„I država priznaje da su ugostitelji i turizam osakaćeni. Niti će biti stranih turista, tranzitnih turista, niti ćemo mi da idemo negde. Korona je ostavila dubok trag u svesti ljudi. Neće više da dolaze porodično, kao što su dolazili često. Imaće rezervu, ne znaju za susednim stolom ko će da sedi“, kaže Mitić

Dok se sve ne dovede na neki pređašnji nivo biće to dugo, mučno, teško i skupo za ugostitelje, ističe Bojan Mitić.

Ključne reči

Povezane vesti

6 Komentara

  1. Kako da ne! Nek vlasnici imaju sva prava,a zaposleni nista! Vise od 50% radnika je otpusteno tj odjavljeno i ostavljeni na milost i nemilost u ovoj situaciji! Drzavu briga,vlasnike takodje! Konobari i šankeri su u celoj ovoj situaciji najvise nastradali(mislim na ovu granu privrede),a svi vole da zavale guzice i ispijaju kafe,a kad dodje ovakva situacija,mi smo prvi na udaru za otpustanja,za ne primanja pomoci!

  2. Ako nešto u Nišu cveta, to su kafići. Samim tim ne razumem da nemaju dovoljno novca za ovaj period. Ukoliko je tako, odma zatvarajte kafiće i batalite se ugostiteljstva. Radnike i onako slabo plaćate.

    Kapacitete treba smanjiti, nego šta. Pojedini kafići nabiju toliko stolova da imam osećaj da sedim sa svim ljudima u kafiću, a ne sa društvom. Ni u normalnim vremenima nije prihvatljivo, a kamoli sad.

    1. Nisam iz Niša ali ne razumom vaš komentar o gužvi u istim. Ako vam to smeta, šta tražite u toj gužvi. Što uopšte tu ulazite?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close