DruštvoEkonomija

Ugostitelji u Nišu nisu leglo zaraze

Načelnica turističke inspekcije Dragica Pavlović: Ugostitelji nikada nisu bili čistiji!

Na udaru mera ponovo su se našli ugostiteljski objekti u Nišu. Najviše noćni klubovi i oni objekti koji nemaju otvoren prostor, terase, ili ne mogu da koriste javnu površinu, jer više ne mogu da primaju goste posle 21 sat u zatvorenom prostoru i nakon 23 časa na otvorenom. Posledica toga je smanjenje poslovanja, a prema procenama ugostitelja ono se kreće između 20 i 25 posto.

 

Bojan Mitić, predsednik Udruženja ugostitelja Niša; Foto: M.V.

„Ugostiteljima nikada nije bio problem da primene sve propisane mere. Svi smo ispoštovali mere, ali se putem medija konstantno šalje iskrivljena slika, pa su sami posetioci u poslednjih nekoliko meseci stvorili strah od boravka u javnim prostorima. Ugostiteljstvo se gotovo uvek provlači kao mesto gde u najvećoj meri može da dođe do zaražavanja, a ne pominju se recimo parkovi, javne manifestacije i druga mesta okupljanja. Ugostitelji su i sa te strane etiketirani kao potencijalni izvori kovida“, rekao je Niškim Vestima predsednik Udruženja ugostitelja Niša Bojan Mitić.

Stanje u ugostiteljstvu je veoma problematično. Ugostitelji su iskoristili pomoć države i prihvatili obavezu da radnike ne otpuste do kraja oktobra. Kada istekne ta zakonska obaveza polovina zaposlenih radnika će ostati bez posla.

„Naše poslovanje ne omogućava da se izmiri elementarno poslovanje, porezi, doprinosi, zakupi objekata, dobavljači, plate radnicima“, istakao je Mitić.

Sličnog mišljenja je i član Udruženja ugostitelja Niša Oliver Paunović. On ističe da ugostiteljstvo u Nišu nije leglo zaraze.

Oliver Paunović, član Udruženja ugostitelja Niša

„Kada se pojavi problem oni udaraju na ugostitelje. Po ovim merama možemo da zaključimo da je moguće zaraziti se koronom u zatvorenom prostoru posle 21h, a na otvorenom posle 23h, šta je sa periodom do tada. Ugostitelji su nikad čistiji. Poštuju se sve mere. To je trenutno jedina grana privrede koja nešto radi, ali na žalost uvek se udara na tu granu. Kada zatvoriš ugostitelja on ne može da plati radnika, baštu, troškove, zakup lokala, reklamu. Želim da pozovem krizni štab da pre nego donese neku odluku koja je vezana za ugostiteljstvo da se prvo konsultuju sa tim privrednicima“, kazao je Paunović.

 

Komunalna inspekcija obilazi kafiće, nalaže ugostiteljima da razmeste stolove, da poštuju mere. U samom parku nalaze se i penzioneri koji u gužvi, jedan pored drugoga igraju šah, ali se na njih ne obraća pažnja, upozoravaju ugostitelji.

Dr Žarko Ranković ispred Kriznog štaba grada Niša kaže da osnovni poroblem u širenju zaraze ne leži kod ugostiteljskih objekata. Niko nije rekao da su oni leglo zaraze, već je problem što svi mi nismo poštovali mere, kazao je Ranković.

Dr Žarko Ranković, Krizni štab grada Niša

„U većini slučajeva kada je obavljana kontrola ugostiteljskih objekata, zaključak je da se pridržavaju propisanih mera, nose se zaštitne maske, postoji distanca, poštuju novu odluku štaba o radnom vremenu. Osnovni problem je što većina ljudi nije nosila zaštitne maske u zatvorenom prostoru, a na kraju nije ni postojao propis da su one obavezne. Sada, novom odlukom svi građani su prilikom ulaska u ugostiteljski objekat u obavezi da nose zaštitne maske, dok sede za stolom ne moraju, kada izlaze moraju da nose. Ja sam malopre prošao kroz park Svetog Save i na svim kafićima stoji jasno obaveštenje da je obavezan ulazak sa maskom“, istakao je Ranković.

On je apelovao na Nišlije da poštuju sve preporuke Štaba za vanredne situacije Grada Niša. Posebno je važna mera koja se odnosi na organizovana okupljanja na javnom prostoru. Ona kaže da više od 20 ljudi ne mogu da budu na jednom mestu i tu se misli na razne proslave, mature, rođendane..

„Čak i ako je taj dozvoljeni broj ljudi na jednom mestu oni moraju da drže distancu ili da nose zaštitne maske. Demokratsko je pravo da ljudi izraze svoje mišljenje, ali nije trenutak dok imamo ozbiljnu epidemiju da se veći broj ljudi nađe okupljen na jednom mestu, pri čemu nema fizičke distance i veliki broj njih nema maske. Okupljanje mladih na Keju je takođe problem. Sinoć ih nije bilo, ali nekoliko dana za redom jesu. Sve to negativno utiče na epidemiološku situaciju“, smatra Ranković.

Da nikada nisu bili čistiji ugostiteljski objekti potvrđuje za Niške Vesti i Dragica Pavlović, načelnica turističke inspekcije Ministarstva turizma.

„Moram da pohvalim ugostiteljske objekte i da kažem da su se mnogo potrudili oko čišćenja i dezinfekcije svojih objekata, to nam je izuzetno važno kako zbog zaposlenih, tako i zbog posetioca. Sanitarna inspekcija i inspekcija rada je zajedno sa turističkom inspekcijom obavila kontrole u objektima u čitavoj Srbiji. Ipak, moram da apelujem na građane da drže propisanu fizičku distancu i da poštuju druge mere“, rekla je Pavlović.

Dok se sve ne dovede na neki pređašnji nivo biće to dugo, mučno, teško i skupo za ugostitelje.

 

Ključne reči

Povezane vesti

Jedan komnetar

  1. Koliko ljudi dnevno u Srbiji prodefiluje kroz kafiće? milion? Koliko njih sedi na rastojanju manjem od metar i po?500.000? Koliko od toga duva u lice jedno drugom? 500.000? Koliko dana imamo takvo stanje? 60? Toliko o demonstracijama koje će biti proglašene krivim za epidemiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitaj i :
Close
Back to top button
Close