Ekonomija

U Nišu održan Miholjdanski sabor zadrugarstva

Zadrugari sa juga Srbije predstavili su danas svoje zadruge i proizvode na prvom Miholjdanskom saboru zadrugarstva održanom u Domu vojske Srbije.

Sirevi,čajevi, lekovito bilje, zimnica i sušeno voće, samo su deo onoga što su posetioci mogli da vide na dvadesetak štandova.

Otvarajući sabor, ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić je izjavio da je u proteklih godinu dana u Srbiji formirano 311 zadruga, dok se u prethodnom periodu godišnje gasilo stotinak zadruga.

“Akcija “500 zadruga za 500 sela” koju smo pokrenuli sa akademijskim Odborom za selo daje rezultate i gotovo da smo ispunili njen cilj”, rekao je Krkobabić na otvaranju prvog Miholjdanskog sabora zadrugarstva u Domu Vojske Srbije u Nišu.

Krkobabić je istakao da je duh zadrugarstva probudjen i da su domaćini širom Srbije prihvatili ideju o formiranju zadruga.

On je podsetio da je Vlada Srbije ove godine za razvoj zadruga izdvojila 825 miliona dinara i dodao da su njegova očekivanja da naredne godine taj iznos bude četiri puta veći.

“Ulagaćemo podsticajna sredstva u nabavku osnovnog stada, mehanizacije, višegodišnjih zasada. Ideja je da stvaramo specijalizovane zadruge jer želimo da zadruge postanu osnovni privredni subjekt na selu”, izjavio je Krkobabić.

Član akademijskog Odbora za selo Branislav Gulan istakao je da istraživanja pokazuju da u Srbiji nestaje svako četvrto od 4.700 sela i dodao da je preporuka Odbora da stanje može da se popravi samo osnivanjem zadruga.

Član niškog Gradskog veća Mirko Zečević rekao je da grad Niš u proteklih godinu dana za 100 odsto povećao iznos izdvajanja za pomoć selu.

“Kroz razne programe pomažemo mladima na selu da rade i da ostanu u svojim domovima. Na taj način obezbedjujemo da sela i dalje žive”, rekao je Zečević.

Sabor je organizovao Zadružni savez Nišavskog i Topličkog okruga uz podršku kabineta Milana Krkobabića.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com