Ekonomija

Četiri zadruge dobile bespovratna sredstva od po 7,5 miliona dinara

Četiri niške zadruge dobile su bespovratna sredstva koja daje resorno Ministarstvo za realizaciju projekata. Reč je o dve zadruge sa teritorije gradske opštine Crveni Krst i po jednoj zadruzi iz opština Pantelej i Niška Banja. Svaka zadruga dobila je u proseku oko 7 miliona i 450 hiljada dinara, a sredstva će biti utrošena za otvaranje vinarije, poboljšanje povrtarske proizvodnje i pčelarstva.

“Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj, raspisalo je konkurs ove godine za dobijanje podsticajnih sredstava za razvoj zadruga i zadrugarstva u Republici Srbiji. Pre par dana potpisali smo ugovore, bili su i vlasnici zadruga, tako da će sredstva u visini od oko 30 miliona dinara biti podeljena na četiri dela, u proseku 7,5 miliona, i biće uplaćena na račun grada odnosno opština, i data korisnicima za projekte koje su dostavili Ministarstvu”, kaže gradski Slavoljub Savić.

Sa teritorije gradske opštine Crveni Krst, sredstva su dobile zadruge ’’Izba.Wine’’ iz Vele Polja i ’’Popovački povrtari’’ iz Popovca. Sredstva su dobile i zedruge API HOME iz Panteleja i ’’Prirodno blago’’ iz Niške Banje.

“Nakon godinu dana, od strane Ministarstva, biće vršena i kontrola u smislu, da li su ta sredstva upotrebljena pravilno i po projektu, tako da, naši zadrugari, naše četiri zadruge imaju itekako razloga da rade u narednom periodu”, objašnjava Savić.

Iz Grada apeluju na poljoprivrednike da formiraju zadruge i da konkurišu za sredstva koja se dodeljuje u okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije i projekta 500 zadruga u 500 sela. Ovo je treća godina kako se program sprovodi, a zadruge će i naredne dve godine moći da konkurišu za subvencije. Kroz poslednji poziv, sredstva je dobilo 58 zadruga u Srbiji, i to 8 stočarskih, 9 voćarskih, 14 ratarskih, 7 povrtarskih, 6 pčelarskih, 1 zadruga koja se bavi hortikulturom i 13 zadruga za preradu proizvoda.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com