Obrazovanje

 U Gimnaziji “Svetozar Marković” počele pripreme za  upis u francusko-srpsko odeljenje

Francuski jezik važi za jedan od najromantičnijih i najlepših jezika, i kao takav našao je svoje mesto među 10 najpopularnijih jezika sveta. Ovim jezikom služi se preko 130 miliona ljudi, a nastava na ovom jeziku dostupna je i učenicima u Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Nišu u kojoj su počele pripreme za polaganje prijemnog ispita za upis u ovo dvojezično odeljenje.

Inače, niška Gimnazija “Svetozar Marković” je jedna od sedam srednješkolskih ustanova u Srbiji koja nastavu realizuje u dvojezičnom, srpsko-francuskom, odeljenju.

“U saradnji sa Francuskim institutom i Ambasadom Francuske, škola je 2009. godine, upisala prvu generaciju učenika ovog bilingvalnog odeljenja. Praksa se nastavlja i ove godine i škola je 13. februara počela sa besplatnom pripremnom nastavom za upis u bilingvalno odeljenje. Nastava se realizuje dva puta nedeljno, u školi ili na daljinu, a planirani završetak je u maju“,  kađe Aleksandra Tošić, profesorka biologije ovog odeljenja.

 

Iz škole poručuju da je pripremna nastava besplatna, i da je ona organizovana od strane Francuskog instituta u saradnji sa gimnazijom.

„Metoda po kojoj se realizuje pripremna nastava je savremena i omogućava učenicima da im francuski jezik u kratkom roku postane sredstvo komunikacije. Prednost pripremne nastave je u tome što nije obavezujuća u smislu polaganja prijemnog ispita, i što nastavu mogu pohađati i učenici koji su do sada učili ovaj jezik u osnovnoj školi kao i oni koji nisu“, dodaje profesorka francuskog jezika Jelena Spasov.

 

Karakteristika ovog odeljenja, pored savremenih metoda rada, jeste rad sa lektorima, mladim frankofonim ljudima, mogućnost boravka učenika u Francuskoj, učešće u Erazmus+ projektima i UNESKO klubu. Po završenoj srednjoj školi, učenici dobijaju i potvrdu Ambasade Fracnuske o poznavanju jezika i mogućnost nastavka školovanja u Francuskoj.

„Za upis u bilingvalno odeljenje, pored položenog završnog ispita, neophodno je i polaganje prijemnog ispita iz francuskog jezika, koji se polaže pismeno i usmeno“,  dodaje Aleksandra Tošić o upisu i dodaje:

„Odeljenje je prirodno-matematičkog smera, upisuje 15 učenika i najmanje 30 odsto školskog programa odvija se na francuskom jeziku.

Prijava za pripremnu nastavu vrši se putem mejl adrese koju učenici mogu naći na sajtu Gimnazije „Svetozar Marković“, gde se nalaze i ostale dodatne i neophodne informacije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com