Društvo

Tajne krvave BORBE PASA i u NIŠU

Obračuni pitbulova, staforda i drugih sličnih rasa tajno se održavaju po celoj Srbiji, pa i u Nišu, pokazuju poslednji podaci domaćih i svetskih organizacija za zaštitu životinja.
Samo prošle godine u Nišu je podneto 14 krivičnih prijava protiv lica i organizacija koje su nanele ozlede i bol psima organizovanjem ilegalnih krvavih borbi životinja, ali još nijedna nije dobila epilog, kaže za Niške Vesti, Tanja Vidergar – predstavnica svetske organizacije Anti-dogfighting campaign iz Slovenije i koja posle dve godine aktivizma u Španiji, sada živi i radi u Nišu.

U našem gradu boraviće najmanje godinu dana kako bi, u saradnji sa niškim udruženjima za zaštitu životinja ali i gradskim institucijama, skrenula pažnju na problem borbe pasa, vršila pritisak i apelovala na nadležne da se zakoni iz ove oblasti primenjuju.

Borbe pasa u Srbiji započete su devdesetih godina kada je nastupila ekonomska kriza, pa su mnogi zaradu tražili na ovaj način.

Iako se u našoj zemlji od 2009. godine borbe životinja tretiraju kao krivično delo za koje je zaprećena zatvorska kazna od tri meseca do tri godine, teško je ući u trag ljudima koji ih organizuju.

Borbe pasa se održavaju tajno na celom Balkanu, pa i u Srbiji, ali se o tome nerado priča. Čak se i zna koji su ti pojedinci koji se bave ovim ilegalnim poslom. Među njima ima i žena. Zahvaljujući našoj organizaciji koja se bavi ovim problemom na nivou Balkana, samo u Nišu je podneto 14 krivičnih prijava za nanošenje ozleda i boli pasa rase pitbull i svaka je imala elemente učestovanja borba pasa”, kaže predstavnica organizacije »Zavod Pit« koja je deo svetske Anti-dogfighting kampanje, Tanja Vidergar.

Zakon o dobrobiti životinja izričito zabranjuje održavanje borbi između životinja i klađenje ili organizovanje klađenja. Zabranjeno je i držanje, reprodukovanje, obučavanje ili promet životinja u svrhu borbe, kao i stavljanje na raspolaganje objekata, zemljišta ili materijalnih sredstava radi borbe.

Zabranjeno je i davanje životinji supstanci sa ciljem da se na veštački način stimulišu radne i sportske sposobnosti. I samo prisustvovanje borbama životinja u ulozi posmatrača je prekršaj koji se kažnjava novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara.

„Borbe se prema našim saznanjima uglavnom organizuju u prigradskim naseljima, na napušenim teritorijama ili privatnim posedima. Sume novca koje se u tim borbama obrću idu od hiljadu dinara, pa do više desetina hiljada evra. Psi koji se uzgajaju za borbe najčešće žive u lošim uslovima, vlasnici ih izgladnjuju, a neretko i tuku kako bi kod njih izazvali ubilački instinkt. Zlostavljanjem se pas navikava da podnosi bol i patnju kako bi mogao duže da izdrži u ringu. O tome svedoče mnogobrojni sajtovi i društvene mreže na kojima se objavljuju titule pasa u borbama”, kaže Tanja.

Tanja Vidergar

„Tokom 2016-te u Srbiji su podnete 423 krivične prijave protiv organizacija koje su učestvovale u borbi pasa. Epilog su dobile samo dve prijave! Kao predstavnica svetske kampanje protiv borbe pasa, pokušaću da u narednih godinu dana u saradnji sa raznim udruženjima za zaštitu životinja i gradskih institucija u Nišu podignem svest građana o ovom problemu i preduzmem konkretne mere kako se ovaj problem ne bi više ignorisao”, kaže Vidergar.

Istraživanja pokazuju da se samo u Americi oko 40.000 osoba »profesionalno« bave organizovanjem borbi. Na ovu pojavu nisu imuni ni Rusi, Englezi, Italijani, Australijanci, kao ni zemlje u našem okruženju.

“U Nišu sam od novembra sa svojim psom – Zinom koja je direktno uzeta francuskom dogfajteru iz dvorišta zajedno sa njenom mamom, tatom, bratom i dedom. Zina je kao štene živela na lancu i potiče iz linije borbenih pasa odnosno jeste pas koji je gamebreedan. Njena mama je danas srećno udomljena u Francuskoj, dok je njen brat na imanju u Španiji sa mnogobrojnim psima koji su spašeni. Tata i deda nisu preživeli. Kako bi se sprečilo da uopšte dođe do ovakvih slučajeva potrebno je skrenuti pažnju javnosti koliko su borbe pasa povezani sa drugim oblicima kriminala: nezakonito kockanje i klađenje, članstvo u uličnim bandama, vandalizam, nasilničko ponašanje prema članovima porodice i šire zajednice, ali i ilegalna trgovina drogom i oružjem. Potrebna je međusektorska saradnja policije, veterinarske inspekcije, gradskih institucija i organizacija za zaštitu životinja kako bi se postigli dobri rezultati. U Sloveniji naša organizacija je uspela da unapredi saradnju sa kriminalističkim odeljenjem i da upornim dvogodišnjim radom promeni delove zakona kojima se sada na bolji način sprečavaju borbe pasa. U Bosni, gde isto delujemo, postoji zakon ali se ne primenjuje u praksi. Pohvalila bih zakone u Italiji koji bi mogao da bude uzor drugim državama u vezi sprečavanja oragniazcije borbe pasa«, priča naša sagovornica.

Za kraj intervjua za Niške Vesti Tanja Vidergar dodaje da će u narednom periodu biti glas niških pasa i truditi se da ljudi vide tužnu i realnu sliku životinja za koju mnogi i dalje sumnjaju da postoji.

“Trenutno snimam situaciju i okupljam organizacije koje žele da učestvuju u kampanji protiv borbe pasa, a uporedo sprovodim akcije, spašavam i udomljavam ulične pse. Za sada je primećeno da u Nišu ne postoji adekvatan popis vlasničkih životinja, kao ni programi kontrole i smanjenja populacije napuštenih životinja što su samo neki preduslovi za brigu o ugroženim životinjama“, dodaje Vidergar.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com