Društvo

Štrajk upozorenja u “Gorici”

Ukoliko im do 15. oktobra “Gorica” ne isplati drugi deo avgustovske platu I septembarsku naknadu za prevoz, radnici ovog javnog preduzeća stupiće u generalni štrajk, najavili su danas na štrajku upozorenja. Razlog njihovog nezadovoljstva je, osim plata, I loši uslovi rada kao i finansijsko stanje Gorice.

Redovna isplata zarada, poboljšanje uslova rada radnika, preispitivanje sistematizacije I preispitivanje rada menadžmenta od strane osnivača – zahtevi su koje su postavili zaposleni u Gorici. Ovo je  saopštio predstavnik jednog od sindikata u ovom preduzeću, posle jednočadsovnog đštrajka upozorenja održanog na niškom Novom groblju.

Ovo nije politički skup, već skup radnika koji su nezadovoljni radom menadžemtna, neprimanjem plata, blokadom računa firme…“, navodi Rade Rašković, ASNS JKP Gorica.

Radnici, traže i da  kriterijum za ostanak u Gorici, u novoj sistematizaciji radnih mesta bude kvalitet rada. O problemima koje imaju su, navode, razgovarali sa predstavnicima grada.

Foto: Niške Vesti

“Upravo smo imali sastanak sa većnikom Igorom Vojinovićem i sa našim menadžmentom. Većnik nas je zamolio da se strpimo desetak dana a da će oni pokušati da dođu do rešenja“, navodi Rade Rašković, ASNS JKP Gorica.

U sindikatu kažu da su rešili da sačekaju da se zaostala dugovanja izmire do 15. Oktobra, a ukoliko se to ne desi – stupiće u generalni štrajk. Do tada, zbog specifičnosti posla, sektor pogrebne usluge ovog jkp radiće bez zastoja.

“Opravdano upozorenje, ali štrajk preuranjen”

Iz Gradskog veća poručuju da aktivno učestvuju u procesima normalizacije, da su jula 2016. zatekli situaciju sa 9 neisplaćenih zarada, a sve one su u avgustu iste godine bile isplaćene.

Najavljeni štrajk doživljavamo kao opravdano upozorenje zaposlenih, zbog novog kašnjenja zarada, ali smatramo da je ovakav postupak preuranjen, jer druga polovina zarade za avgust kasni tek par dana dana. Takođe, najavljeno pokretanje novih tužbi od strane pojedninih zaposlenih, u ovoj fazi, dodatno zabrinjava, jer se na taj način ne ide u susret rešavanju problema, već dodatnom komlikovanju postojeće finansijske situacije u JKP „Gorica“.”, navodi gradski većnik zadužen za komunalna pitanja Igor Vojinović.

Veće apeluje na sve zaposlene da se uzdrže od pokretanja postupaka prinudne naplate jer u suprotnom, kako navode, lako može da se ponovo dođe  u situaciju iz prethodnog perioda, kada je “od 334.000.000 dokapitalizovanih sredstava iz Budžeta Grada, više od polovine otišlo na troškove advokata i izvršitelja”.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com