U fokusu

Šta je SAREX 39-17″?

Iz Ministarstva odbrane su saopštili da je juče održana uspešna provera snaga za traganje i spasavanje. U ovoj vežbi učestvovali su Ministarstvo odbrane, Ministarstvo zdravlja i Direktorat Civilnog Vazduhoplovstva, a vezćba se zvala SAREX 39-17″.

Vežba je imala  cilj da testira sadejstvo civilnih i vojnih snaga u misiji reagovanja na udes civilnog vazduhoplova na teritoriji Srbije.

Učestvovali Spasilačko koordinacioni centar Direktorata na aerodromu “Nikola Tesla”, 98. vazduhoplovna brigada sa helikopterskim jedinicama, 714. eskadrilom iz Kraljeva i 119. eskadrilom iz Niša, kao i Klinički centar Niša.

Prema scenariju vazduhoplov koji je doživeo udes u reonu Sjenice emitovao je signal za  opasnost koji je Spasilačko koordinacioni centar Direktorata preneo Operativnom centru RViPVO, po čijem naređenju su aktivirane dežurne snage za traganje i spasavanje RViPVO na aerodromima u Nišu i Kraljevu.

Posada helikoptera Gazela, na kraljevačkom aerodromu, imala je zadatak da locira predajnik letelice čije je tačne koordinate prenela radio-vezom helikopteru Mi-8 koji je uz pomoć ekipe Kliničkog centra iz Niša locirao i hitno prevezao povređene nazad aerodrom Niš.

Sanitet službe za Urgentnu medicinu je zatim izvršio prihvat povređenih i prevezao ih u Klinički centar čime je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, vežba zvanično i okončana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com