Kultura

“Srpski pejzaž” u Galeriji NKC

U Galeriji Niškog kulturnog centra otvorena je izložba slika pod nazivom “Srpski pejzaž”. Postavku čini četrdesetak radova kojom domaći likovni stvaraoci obeležavaju šesto bijenale Srpskog pejzaža.

Cilj izložbe je da se sačuva ne samo srpski pejzaž kao izraz u likovnom stvaralaštvu, već i naša kulturna baština. Izložba je tako koncipirana da svako može da pronađe ono što ga interesuje.

“Celog života sam bio u pokretu. Prolazio kroz razne predele koji su mi ostali u sećanju. Slike koje pamtim jesu često bile i tmurne, ali su i životne i našle su svoje mesto na mojim platnima Sećanja nisu uvek jasna zato je i naziv moje slike Izmaglica”, kaže Aleksandar Pavićević slikar iz Niša.

Slikanje pejzaža je jedna od tema u slikarstvu i podrazumeva prikazivanje predela. Da pejzaž nije samo priroda, pokazuju dela izložena u Galeriji NKC, koje ljubitelji likovne umetnosti mogu pogledati do 20. marta. Izložba je organizovana u saradnji sa Kulturnim centrom iz Aleksinca.

“Kriterijume Konkursa ovog bijenala zadovoljilo je 50 autora iz cele Srbije, ali zbog skučenosti prostora nismo mogli sva dela da izložimo u Galeriji. Reč je o umetnicima koji su prisutni na kolonijama koje se održavaju u našoj zemlji i oni su ti koji neguju pejzaž kao temu. Pored starijih koji su postavili standard u izradi srpskog pejzaža ovaj put imamo dosta mladih umetnika koji su nedostajali na ranijim konkursima i koji donose neka nova viđenja srpskog pejzaža. Što je dobro, jer u njihovim rukama leži budućnost ove umetnosti”, kaže Ivan Matejević iz Centra za kulturu i umetnost Aleksinac.

Na apstraktnim pejzažima, mozaicima i grafikama predstavljeni su predeli iz cele Srbije. Ograničenja u tehnikama nema, ali ima u formatu na ne veće slike od 50 centimetra po visini.

Po svemu specifična, ova izložba nastala je na inicijativu Bože Kovačevića, poznatog srpskog pejzažiste. Ovakav oblik i naziv dobila je 29. decembra 2010. godine. Izložba neguje specifični stil i način slikanja pejzaža i očuvanje tradicionalnih vrednosti likovnog izraza u srpskom slikarstvu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com