Kultura

Polje lavande u Tamnjanici svojevrsna je galerija pod vedrim nebom

Polje lavande u Tamnjanici, poslednjih godina svojevrsna je galerija pod vedrim nebom, a danas su u toj nesvakidašnjoj galeriji bile izložene skulpture zagrebačkog umetnika Petra Ćuja.

Zahvaljujući Udruženju umetnika “Pigmalion” koje je organizovalo izložbu posetioci su mogli da vide 12 skulptura poznatog vajara. Ćujo je za naš portal rekao da izložene skulpture predstavljaju u suštini stilizovana ženska tela.

“Od 12 skulputura dve su crne, a 10 belih. Izloženo je više belih skulptura zbog kontrasta. Lavanda je sada u svom najboljem cvatu i hteli smo da dobijemo kontrast ljubičastog i belog. Mislim da se to odlično uklapa jer je kamen čist i miran, dok je lavanda potpuno titrava i šarolika. Mislim da jedno smiruje drugo i da su skroz kompatibilni“, izjavio je Ćujo i dodao da je u Tamjanici i u ateljeu Pigmailion drugi put, pošto je 2020. godine učestvovao na vajarskom simpozijumu.

Osnivač Udruženja umetnika Pigmalion Gorazd Čuč je kazao da je današnja izložba skulptura četvrta po redu izložba u polju lavande.

Petar Čuk

„Umetnici su najbolji promoteri lepote ovog dela Srbije koja je istovremeno i njihova inspiracija. Nesebično svake godine podelimo sa mnogobrojnim gostima, ljubiteljima umetnosti i prirode, ovaj delić “raja” koji uporno stvaramo na 54 hektara. Svake godine imamo jednu ili dve likovne radionice, imamo tri likovne kolonije i jedan simpozijum. Sutra se završava fotografska kolonija, a u ponedeljek počinje likovna kolinija. Krajem avgusta imaćemo još dve likovne kolonije, a septembra simpozijum vajara. Zadnjih par godina smo više pažnje posvetili umetnicima iz regiona, a pre toga su dolazili iz celog sveta Južne Amerike, Severne Amerike i Evrope“, kazao je Ćuk.

On je kazao da su izložbe, kolonije i simpozijumi prilika da učesnici i posetioci probaju i kupe lokalne specijalitete sa plantaža lekovitog bilja, voća i vinograda u Tamjanici.

Andrej Leko, jedan od četvorice fotografa učesnika ovogodišnje gotografske radionice, kazao je da u poljima lavande, iznad Bele Palanke na brdima i u ateljeu koji je sastavni deo kompleksa fotografišu ili tražime inspiraciju da bi krajem ove godine ili početkom sledeće godine učestvovali na zajedničkoj izložbi u galeriji Radio televizije Srbije. Leko je istakao da postoji nekoliko motiva za dolazak umetnika u Tamjanicu.

Gorazd Čuk; Foto: Niške Vesti/B.Lj.

„Najpre je to vrsni domaćin Gorazd Čuk, koji napravi nama atmosferu i priliku da se udaljimo od svakodnevnih poslova, jer smo mi svi, pored toga što volimo da se bavimo umetničkom fotografijom, komercijalni fotografi i kada radite komercijalnu fotografiju jedva čekate da vam neko da odušak da dođete, da ostavite kući sve brige i da budete u ovom fantastičnom ambijentu. Kad kažem ambijent možda najzanimljivija ta trodimenzionalnost Suve planine, jer ovde imate kao srpsku Toskanu. Iza jednog brda je sledeće brdo, iza sledećeg brda je viša planina iza sledeće planine pogled seže u nedogled. Taj prirodni ambijent upotpunjuju zaista neverovatne vremenske prilike. Ovde su jutra za pamćenje, sa fantastičnom maglom i suncem koje se probija skoro svakog jutra, a osim toga na brdima je zasađena lavanda i smilje“, istakao je Leko.

Foto: Niške Vesti/B.Lj.

„Kad kažem ambijent možda je najzanimljivija trodimenzionalnost Suve planine, jer ovde imate kao srpsku Toskanu. Iza jednog brda je sledeće brdo, iza sledećeg brda je viša planina iza sledeće planine pogled seže u nedogled. Taj prirodni ambijent upotpunjuju zaista neverovatne vremenske prilike. Ovde su jutra za pamćenje, sa fantastičnom maglom i suncem koje se probija skoro svakog jutra, a osim toga na brdima je zasađena lavanda i smilje“, istakao je Leko.

On je kazao da su prethodnih godina pravili portrete i aktove u tepihu ljubičastom od lavande i u tepisima žutim od smilja, ove godine su uspeli da dođu do berača i da slikaju „obične“ ljude.

Selo Tamnjanica koje se nalazi između Niša i Bele Palanke postalo je poznato širom naše zemlje nakon što je nekoliko preduzetnika otkupilo zapuštene seoske njive i na njima zasadili lekovito bilje, borvnice i ruže.

Foto: Niške Vesti/B.Lj.

Među onima koji su došli u Tamnjanicu je i Slovenac Gorazd Ćuk koji obrađuje 53 hektara zemlje, ali i koji je paraleno sa poljoprivredom i voćarstvom pokrenuo brojne aktivnosti preko svog Udruženja „Pigmailion“.

U njegovom polju lavande nalazi se stalna postavka desetak vrhunskih umetničkih dela čiji su autori Nikola Smilkov, Petar Hranueli, Milisav Stojanović, Petar Ćujo, Sara Nikolić i Božo Terzić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Da li je moguće da ste toliko baš ljudima izgrešili imena?! Je l’ Petar Ćujo, iz uvoda, ili Pear Čuk sa slike? Da li je Gorazd Čuč, Ćuk ili Čuk? Svaki put drugačije napisano, kakvo je ovo novinarstvo?!

  2. Na delu mafija koja otkupljuje imanja od seljaka i pere pare a vi ih redovno reklamirate.
    Dok seljak ne može da opstane. Zato će cela Srbija da jede otpad , otrove i g.koje im okupator uvali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com