Politika

Dveri: Urbanističko planiranje u Nišu urušeno zbog gradnje „Betoven parka“ na Paliluli

Poslanica Dveri Tamara Milenković Kerković izjavila je da je Komisija za planove Grada Niša juče odbacila svih 17 njenih primedbi na Plan generalne regulacije Palilule, što je, kako je kazala, još jedan dokaz da se u Nišu urušava proces urbanističkog planiranja, a isključivo u interesu privatnih investitora, čak i po cenu života građana. Milenković Kerković je kazala da će sledeću sednicu Komisija za planove održati iza zatvorenih vrata i da gradska vlast u Nišu i kompanija „Tesla park“ koja je u vlasništu porodice Кarić „nastavljaju sprovođenje plana za uništenje Palilule“.

Milenković Kerković je istakla da grad nastoji da izmenama planskih dokumenata omogući kompaniji „Tesla park“ gradnju naselja „Betoven park“ na zelenoj površini od 3,5 hektara, koja je ranijim Generalnim urbanističkim planom bila namenjena za park i sportske terene.

„Komisija za planove odbacila je sve moje krucijalne primedbe, poput onih da komunalna infrastruktura na tom prostoru ne može da podnese dodatnih 200.000 stambenog prostora i još 10.000 stanovnika“, istakla je Milenković Kerković.

Ona je podsetila da je nedavno taj deo grada bio delimično poplavljen i da zelena površina na kojoj Karići nameravaju da grade „Betoven park“ nije apsorbovala najveći deo padavina sigurno bi čitavo naselje bilo poplavljeno.

To naselje bi se, dodala je, bez zelenila prilikom većih padavina pretvaralo u betonski vodopad.

„Nije uzeta u obzir moja primedba da bi naselje bilo ugrađeno u neposrednoj blizini skladišta gasa, niti primedba na opasnost od pojave klizišta jer bi sa brda bilo posečeno drveće“, izjavila je Milenković Kerković.

Prema njenim rečima, Grad Niš je krenuo sa izmenom planske dokumentacije iako nije urađen Elaborat o uticaju na životnu sredinu, niti je dve trećine nadležnih institucija dalo saglasnost na takve izmene.

„U ovom slučaju oni su planove krenuli da rade obrnutim redom. Ove godine rade Plan generalne regulacije, a prošle godine su radili Plan detaljne regulacije, a trebalo je obrnuto. Plan detaljne regulacije se radi poslednji i na osnovu njega se izdaje građevinska dozvola“, naglasila je Milenković Kerković.

Ona je istakla da kompanija „Tesla park“ još nije dobila građevinsku dozvolu, a već je oglasila prodaju stanova u naselju „Betoven park“.

„Jasno je da su institucije sistema u Nišu, kao i u čitavoj Srbiji blokirane, da su gradovi feudi koji su dati na upravljanje gradonačelnicima i da se oni ponašaju kako im padne na pamet“, izjavila je Milenković Kerković.

Foto: B.LJ.

Kaže da je fingiranje javnih rasprava o izmenama planova i način na koji Grad Niš menja svoja planska dokumenta zarad interesa jednog investitora nešto što je već viđeno u mestima u Srbiji u kojima su se građani branili od izgradnje mini-hidroelektrana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com