Društvo

TANJA OBRADOVIĆ, GRADSKI URBANISTA: Visoke zgrade samo ne periferiji

Blokovi u centru grada ubuduće će biti ujednačeniji i neće biti moguće zidati višespratnice pored prizemnih objekata. Sve to će biti razrađeno novim planom detaljne regulacije, kaže Tanja Obradović, gradski urbanista, u kome jedna od odredbi podrazumeva da se poveća spratnost zgrada na periferiji, a rastereti centar grada.

 

„Već su pokrenute neke odluke za izmenu planova generalne regulacije kojom bi se povećala spratnost na periferiji grada, čime bi se izgradnja usmerila u tom pravcu, a rasteretio centar grada“, ističe Obradović i dodaje da centar grada podrazumeva sagledavanje celine jednog bloka a ne pojedinačne parcele.

„Sada u centru grada imate višespratnicu od pet spratova, a pored nje privatni prizemni objekat, tako da vlada neujednačenost“, objašnjava ona i naglašava da, ako se nastavi ovako uskoro će se pojaviti problem sa izgledom blokova u centru grada.

„Zbog toga je u planu da se napravi plan detaljne regulacije centra grada, ali to ne znači da će doći do smanjivanja spratnosti“, napominje Obradovićeva.

Planom detaljne regulacije biće detaljno razrađena svaka gradnja bilo u centru ili na periferiji, zarad što veće ujednačenosti, kada je izgled grada u pitanju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

  1. Е, скроз смо наопачке! У целом свету високе зграде праве се у централном језгру града, чиме се добија једна уникатна и препознатљива панорама. Али, наши велики “стручњаци” су очигледно паметнији…

    1. @Срба
      O cemu ti pricas? BIo sam u pola Evrope. Vidi ti Pariz, pokazi mi te velike kule gde se nalaze u centru Pariza. Gde u Becu? Gde u Pragu, Budimpesti itd.
      Da neces nebodere da se ne vidi tvrdjava. Da li postoje siroke ulice u centru za ogroman broj automobila za stanare tih velikih zgrada? Naravno da nema. Ma mogu ceo dan da pisem ali zasto tebi koji nemas veze sa urbanizmom a vidi se da dalje od Leskovac nisi ni isao sta da pisem. Visoko neboderi mogu na somborksom bulevaru recimo. Taman posla u centru gde vec imamo visoko zgrade.

      1. Типичан коментар једног ограниченог бота и приученог архитекте…. гуглај мало фотографије градова које си поменуо. О америчким и азијским градовима да ни не причам.

  2. imate danas svakojake uticaje iz unutrasnjosti i okoline sire itd uz ovo sve sada okolo te vestacke kreature da bi se ‘udomili’ zatim mladi obrazovani u taj asketski zivot koi stiti prirodu koja nas uci itd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com