Društvo

SLAVA GRADA NIŠA: Bilja Krstić u Tvrđavi, Legende na Paliluli. Bogat program u svih pet gradskih opština

Niš obeležava dan Svetog cara Konstantina i carice Jelene. Manifestacije od 31. maja do 5. juna.

Grad Niš obeležava slavu Svetog cara Konstantina i Carice Jelene velikim brojem manifestacija koje će biti rapoređene po čitavom gradu i u čiju su se organizaciju uključile sve ustanove kulture, ali i Gradske opštine. Ipak, ono što će možda privući najveći broj Nišlija, su svakako najavljeni koncerti. Na Letnjoj pozornici u Tvrđavi nastupiće Biljana Krstić i “Bistrik”, dok će na Paliluli Nišlije imati priliku da slušaju Legende. Ulaz za sva dešavanja u okviru gradske slave je besplatan, najavili su organizatori.

Obeležavanje slave grada Niša počinje već 31. maja, svetom liturgijom u kapeli Svetog besrebrenika Kozme i Damjana u kompleksu Vojne bolnice i parastosom Čegarskim junacima na spomen obeležjima na Ćele-kuli i Čegru. U sredu 1. juna, od 12 časova na centralnom gradskom trgu nastupiće niške plesne grupe i kulturno umetnička društva, a u Parku “7. juli” izložba pod nazivom “Učtivo vas pozivamo na slavu”. Na stadionu Čair će 2. juna bito održana manifestacija “Plesom do znanja i zdravlja”. Praznično bdenije biće održano uoči Svetog cara Konstantina i carice Jelene u istoimenom hram u petak 3. juna sa početkom od 18 časova, a odmah nakon toga i veče duhovne muzike na aramejskom jeziku.

 

otac Predrag Radosavljević, starešina Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene

“Ne treba Konstantinu Niš, već Nišu treba Konstantin. Dočekali smo dan da se napravi velelepni hram na najlepšem mestu u gradu, posvećen onome ko je proglasio slobodu veroispovesti i hrišćanstva čuvenim “Milanskim ediktom” i ko sigurno mnogo više zaslužuje, ali se uz podršku Grada Niša trudimo da sve manifestacije budu na korist i radost Nišlija i svih nas pravoslavnih hrišćana.”, rekao je otac Predrag Radosavljević, starešina Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene.

Gradska većnica zadužena za kulturu Adriana Anastasov najavila je bogat program. Ona je naglasila da će i ansambl Narodnog pozorišta u Nišu 6. juna na Letnjoj pozornici u Nišu odigrati mjuzikl “Cigani lete u nebo”.

Adriana Anastasov, gradska većnica

“Mi smo se trudili da program bude raznovrstan, sadržajniji nego prošle godine, mislim da će građani biti zadovoljni. Ove godine uređivanje i realizaciju svečane akademije preuzeli su Fakultet umetnosti, Muzička škola i Pozorište lutaka. Svečana akademija će se održati 3. juna u Svetosavskom domu. Zahvaljujem se svima koji su učestvovali u kreiranju programa i pozivam sve građane da prisustvuju u obeležavanju gradske slave.”, kazala je većnica grada Niša Adriana Anastasov.

Svih pet gradskih opština priključilo se obeležavanju gradske slave. Prema rečima predsednika GO Crveni Krst Miroslava Milutinovića ove godine oko 500 mladih ljudi sa teritorije te opštine učesvovaće u programu slave.

“Dođite u Tvrđavu, biće tu i sporta i folklora i pesama”, pozvao je građane Milutinović.

Palilulsko veče na dan slave uz Legende i Crnih Mambi

Bratislav Vučković, predsednik GO Palilula

“Uz ove koncerte imaćemo i prateće manifestacije, počev od pravljenja palilulskog kotlića, zatim drugog svetskog prvenstva u igranju klikera, sajma vina.. Želimo da dostojno obeležimo 30 godina te palilulske ili čaršijske manifestacije. U okviru toga biće podeljena i značajna priznanja, jer  FK “Palilulac” slavi 70 godina postojanja, FK “Car Konstantin” 90 godina i 40 je godina od poslednje utakmice koju je FK Radnički odigrao u Kupu UEFA. Mi smo povodom troga spremili replike dresova koje ćemo podeliti nekadašnjim fudbalerima. Takođe ćemo spremiti i replike starih novina i deliti ih građanima.”, kazao je predsednik te opštine Bratislav Vučković.

“Imaćemo bogat sadržaj, od ranog jutra krenućemo sa sportskim ribolovom, zatim spremanjem riblje čorbe, a onda i Igre bez granica sa najmlađima i takmičenje u šutiranju trojki”, najavio je predsednik GO Niška Banja Dušan Živković.

GO Pantelej je sa brojnim Udruženjima i ove godine organizovala razne manifestacije. Tako će se na Panteleju održati pitijada, ali i veliki Moto skup koji po drugi put organizuje Udruženje Sinovi juga na Vrežinskom bazenu.

GO Medijana će sa OŠ “Car Konstantin” organizovati svečanu akademiju. Ovo je inače i slava opštine i prigodno će je obeležiti u prostorijama GO, najavljeno je danas.

Rimski car Konstantin Veliki rođen je 27. februara 272. godine u Naisu, današnjem Nišu. Njegove odluke sudbonosno su uticale na istoriju sveta – on je priznao hrišćanstvo, što je presudno doprinelo da postane vodeća monoteistička religija i osnovao je Konstantinopolj, grad ravan Rimu, čime je osigurao da Rimsko carstvo opstane dugo posle pada Rima i zapadnih provincija u 5. veku.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Koliko sve to košta građane Niša? Mogli ste da angažujete grupe iz Niša ako ništa drugo. Pare bi ostale u Nišu.

  2. Slava grada je slava grada Nisa, a vece na Paliluli je ukradeno od gradjana Palilule, koje je bilo puno lepse i sadrzajnije u organizaciji samih gradjana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com