Obrazovanje

ŠKOLA BEZ NASILJA: Školska medijacija efikasan način u prevenciji vršnjačkog nasilja (VIDEO)

Primena i razvoj školske medijacije u školama je efikasan instrument za prevenciju vršnjačkog nasilja, a deca na taj način poboljšavaju empatiju i međusobnu komunikaciju, smatraju stručnjaci.

Neophodno je uputiti najmlađe o prednostima mirnog rešavanja sporova. Škola, kao okruženje koje je najbliže djeci i gdje bi trebalo da se osjećaju najsigurnije, upravo su mjesta koja moraju jačati svoje službe. Okolnosti življenja su se promenile, roditelji nisu u mogućnosti da daju sve odgovore, i njima je potrebna velika podrška. Medijaciju ne treba vezivati samo za nasilje, jer postoji mnogo situacija među decom, nastavnicima i roditeljima koje se mogu rešavati kroz medijaciju.

 

“Medijacija je pre pravosuđa i kranula koz škole, kroz edukaciju vršnjačkih medijatora. Škole i prosvetni radnici su tu priču podržali, ali i sami učenici koji su se priključili u tu vrstu edukacije. Medijacija se prepoznaje i kroz različite predmete, recimo kod Građanskog vaspitanja, gde se mladi upoznaju sa nenasilnim rešavanjem konflikata…”, rekla je Niškim Vestima  profesorka Tamara Džamonja Ignjatović, koja predaje Psihologiju mentalnog zdravlja na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na Fakultetu političkih nauka između ostalog predaje Komunikacijske veštine i Medijaciju, a na doktorskim studijama Razvoj i ponašanje u socijalnom okruženju.

Ističe da je potrebno mnogo više vremena da to postane svakodnevnica.

“Vrlo često se dešava da nešto traje dok je projektno podržano. Kako se projekat završi, tako se efekti toga raplinu”, zaključila je prof. dr Džamonja Ignjatović.

Našu decu u školama moramo pre svega da naučimo dobroj komunikaciji. Cilj školske medijacije, onako kako smo ga mi videli a deca vrlo uspešno usvajaju, jeste da ih naučimo da, kroz dobru komunikaciju budu posrednici u postupku rešavanja eventualnog sukoba. Ne da budu sudije, već da pokažu učenicima put kojim sami treba da krenu, da bi rešili eventualni spor.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com