Društvo

Da ne zaboravimo u 2022. godini na prava deteta

Ustavom Republike Srbije su jasno utvrđena i zagarantovana prava deteta, ali takođe prava i dužnosti roditelja koji su po Ustavu u tome ravnopravni. Medijacijom se može uticati na međusobno razumevanju partnera, neutralnim pregovorima može se postići osnaživanje dece, porodice i zajednice. Znanja i veštine medijatora primenljivi su u rešavanju prava deteta koja su predviđena, podseća Violeta Stamenković, diplomirani praznik medijator.

Ona podseća da naš porodični Zakon uređuje brak i odnose u braku, odnose u vanbračnoj zajednici, odnose deteta i roditelja, usvojenje, hraniteljstvo, starateljstvo, izdržavanje, imovinske odnose u porodici, zaštitu od nasilja u porodici.

“Nikako nemojte da zaboravite da svako dete ima pravo da zna: svoje poreklo, pravo da ima život sa roditeljima i ostvaruje lične odnose sa njima, pravo na obezbeđenje najboljih mogućih životnih i zdravstvenih uslova za svoj pravilan i potpun razvoj i obrazovanje”, ističe Stamenković.

Kaže i da ne treba da se podcenjuje poslovna sposobnost deteta. Dete koje nije navršilo 14. godinu života, može preduzimati pravne poslove kojima pribavlja isključivo prava, a sa 15. godina života, može preduzimati i pravne poslove kojima upravlja i raspolaže svojom zaradom ili imovinom koju je steklo sopstvenim radom uz saglasnost roditelja.

“Bez obzira na Zakon, ja kao roditelj takođe smatram da je najvažnija moja dužnost da omogućim zajedničko obavljanje roditeljskog prava sa svojim partnerom, u mom slučaju suprugom. Imajte na umu da ako se stvori razlog ili on već postoji da ne možete ostvariti bračnu ili vanbračnu zajednicu, nemojte zanemariti svoje obaveze koje su smisao roditeljskog prava koje su izvedene iz dužnosti roditelja”, dodaje Stamenković koja je inače diplomirani pravnik.

 

Prava deteta mogu da se zaštite i pred nadležnim sudom. Ovakav postupak jeste specifičan i hitan ali uvek se sporazum može postići na razuman način, dogovorom, putem medijacije.

“Više medijatora je dobro za ovo društvo, učenja veština pregovaranja je dobro i za porodicu. Čuvajmo tradiciju, čuvajmo našu decu, jer tako čuvamo naš narod i samim tim našu zemlju”, ističe ona.

Podseća da se veoma često organizuju i obuke za nove medijatore. Oni imaju mogućnost da  putem medijacije omoguće licima kojima je to potrebno da lakše dolaze do rešenja isključivo kroz međusobno sporazumevanje.

Obuka za medijatora u februaru 2022.godine oomogućuje vam to, o svemu možete se informisati na mejl: reg.kancelarijaposrednika@gmail.com

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com