ObrazovanjeVideo

ŠKOLA BEZ NASILJA: Jedinstvo je ključno za rešavanje problema

Prevencija nasilja je proces koji dugo traje i za koji je potrebno veliko angažovanje škole, ali i svih institucija. Zbog toga se u Osnovnoj školi “Radoje Domanović” u Nišu trude da uvek idu u korak s vremenom i obezbede učenicima zdravo i podsticajno mesto za rad, odrastanje i učenje, istakla je za Niške Vesti Dušica Tričković, direktorka OŠ “Radoje Domanović”.

U ovoj školi kroz mnoge projekte trude se da doprinesu rastu i razvoju same institucije, ali i da povećaju učenički standard.

“Mnogo nam je pomogao projekat Podsticanje demokratske kulture, projekat Saveta Evrope, Evropske unije i Minsitarstva prosvete kroz koji smo jačali naše kompetencije, za koje smo smatrali da su slabost škole i da ih kroz razne aktivnosti treba jačati. To je pre svega odgovornost, multikulturalnost, kritičko mišljenje i saradnja. Ovo su kompetencije koje nose širok spektar aktivnosti”, rekla je Tričković.

Ona je dodala da je prevencija nasilja proces koji dugo traje i traži zaista veliko angažovanje svih institucija i same škole.

“Ono na šta smo posebno ponosni je to što smo naučili da deca o nasilju ne ćute, već da govore i da već imamo razrađenu mrežu putem koje učenici prijavljuju nasilje i u najkraćem roku se situacija rešava”, izjavila je Tričković.

Velika dobit svake škole su učenički parlamenti i vršnjačka pomoć.

“Učenici naše škole u mnogim situacijama kriznim rešavaju probleme u odeljenju, na času fizičkog ili internet nasilje koje je u zadnje vreme u Srbiji dosta aktuelno, pogotovo sada kada se prešlo na učenje na daljinu”, rekla je Dušica Tričković.

Direktorka OŠ “Radoje Domanović” naglasila je da bi trebalo raditi na povećanju ugleda škole i prosvetnih radnika, te da su zbog toga i odlučili da uvedu kodeks i ponašanja i oblačenja.

“Zaposleni imaju uniforme, nose ih i učenici od prvog do trećeg razreda, ali pre svega nastavnici i zaposleni. Na taj način želimo da pokažemo da možemo biti različiti po stilovima predavanja, po stilovima kako ćemo deci preneti znanje, a po oblačenju bi trebalo da budemo jednaki”, objašnjava Tričković.

Zona bez mobilnih telefona, prema njenim rečima, rešila je mnoge nesporazume, komunikacijske šumove i komunikacijske slomove između roditelja, dece i zaposlenih.

“Zona bez mobilnih telefona podrazumeva nekorišćenje mobilnih telefona u vreme časova u prostorijama škole, holovima i dvorištu. Tako da se sva komunikacija usmenim putem vodi preko nastavnika, roditelja i učenika. Čim se dobro razgovara nema ni večih problema”, kazala je Tričković.

Saradnja i poverenje u školu su od ključnog značaja, tako da su u OŠ “Radoje Domanović” kroz mnoge akcije, predavanja i debate želeli da pridobiju roditelje kao saradnike.

“Procenli smo da možda i nemamo dovoljno autoriteta da pridobijemo roditelje kao saradnike mi svojim predavanjima. Jer tu uvek možemo nekako da unesemo i dozu pristrasnosti, pa čak i sumnju da se nešto prikriva ili da smo subjektivni. Zato smo za naše roditelje organizovali debate i predavanja stručnih ljudi, odnosno institucija, mnogih psihologa, psihoterapeuta, socijalnih radnika koji su radili sa našim roditeljima, kako bi roditelji shvatili značaj saradnje i kako bi zaista shvatili da smo na istom putu i cilju, a to je obrazovanje i vaspitanje dece kroz sistem pravih vrednosti”, objašnjava Tričković.

Jedinstvo je zaista ključno za rešavanje problema, zaključila je Dušica Tričković, direktorka OŠ “Radoje Domanović”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com