Stari NišVideo

(VIDEO) Otkrivanje biste Milke Protić pre 50 godina

Osvanuo snimak naselja Milka Protić pre 50 godina 👇

Snimak nam je ustupio meštanin ovog naselja Branko Đokić, koji kaže da je njegov otac koji je sve ovo snimao imao jeftinu Meoptinu kameru na navijanje.

Kamera je bila prosta pa vizir nije bio kroz objektiv, pa su, kao što se i vidi na snimku, ljudima glave isečene.

Milka Protić Lina rođena je 15. septembra 1921. godine u selu Gornja Konjuša kod Prokuplja.

Još kao učenica Učiteljske škole prišla je naprednom srednjoškolskom pokretu i postala član SKOJ-a, da bi kao studentkinja postala i član Komunističke partije Jugoslavije.

Kada je počeo Drugi svetski rat u Jugoslaviji, Milka se kao studentkinja Filozofskog fakulteta iz Skoplja vratila u svoje rodno mesto. Odmah posle formiranja Topličkog partizanskog odreda, stupila je u Pasjačku, a zatim Vidojevačku četu i bila borac. Bila je zamenik rukovodioca SKOJ-a i politički komesar čete.

12. aprila 1942. godine bugarska vojska je u ranu zoru opkolila četu mladih partizana, njih 29. U nekoliko sati borbe stradala su 22 partizana, dok je 5 zarobljeno i streljano u Žitnom Potoku. Bila je jedna od dvoje boraca koji su preživeli okršaj sa Bugarima.

Milka Protić je zarobljena i sprovedena u Kuršumliju, a zatim u logor na Crvenom krstu. Međutim, uspeva da iz logora pobegne 2. decembra 1942. godine zajedno sa Nadom Tomić, studentkinjom tehnike iz Niša, istaknutim partijskim radnikom i borcem Jablaničkog NOP odreda.

Kako se navodi u knjizi Miroslava M. Milovanovića Logor na Crvenom krstu, u organizovanje bekstva pored njih dve bile su uključene i Jelisaveta Aneta Andrejević, borac Pasjačke čete i kurir istog odreda, Danica Jovović, iz Balčaka, učenica Domaćičke učiteljske škole u Prokuplju i borac iste čete. Sve su bile u istoj sobi i tako u povoljnoj situaciji da se dogovaraju i razrađuju plan bekstva.

Međutim, Milkin pokušaj da se prebaci u Jastrebački odred bio je bezuspešan. Ponovo je uhvaćena u Gornjoj Toponici, u noći između 19. i 20. decembra. Predata je Nemcima, vraćena u logor i streljana 28. decembra 1942. godine.

Imala je tek 21 godinu.

Po Milki Protić Lini nazvana je jedna ulica u Prokuplju, nalazi se na ulazu u grad iz pravca Niša.

Po njoj je i naselje „Milka Protić” u Nišu ponelo ime.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com