Obrazovanje

Upis prvaka počinje 1.marta, a pre polaska u školu obavezan je i sistematki pregled

Upis prvaka u 2021/2022.školsku godinu zvanišno počinje 1.marta i trajaće do 31.maja. Roditelji mališane za upis u prvi razred mogu da prijave lično, dolaskom do škole ili preko eUprave. Za prijavljivanje sedmogodišnjaka za upis u prvi razred roditeljima je potreban samo izvod iz matične knjige rođenih, saznajemo od Dušice Tričković, direktorke Osnovne škole „Radoje Domanović“.

Prema nezvaničnim podacima u klupama niških škola na jesen će sesti preko 2.500 pravaka. Upisuju se deca koja su rođena od 1.marta 2014. do 28. februara 2015.godine.

Dušica Tričković, direktor OŠ “Radoje Domanović”

„Mada je upis mališana u prvi razred vremenski preciziran u nekim školama je, to je slučaj i sa našom, upis počeo ranije zbog epidemiološke situacije u zemlji.Uradili smo to kako bi smo mogli sa svakim roditeljem pojedinačno da se sretnemo a da pri tome ne narušimo naložene mere koje važe. Smatramo da je potrebno da se vidimo sa roditeljima dece bez obzira što oni mogu decu za upis da prijave i elektronskim putem“, kaže Dušica Tričković.

Ona dodaje da su na sajtu i na vratima škole stavili obaveštenje za roditelje kada se vrši upis prvaka.

„Ukoliko su roditeljima potrebne dodatne informacije vezane za upis mogu da nam se jave putem telefona ili SMS poruke. Kada roditelji odluče da upišu decu kod nas zakazujemo im termin kada mogu da dođu u školu.Na taj način nema gužve a roditelje ćemo ispoštovati, razgovarati sa njima i zakazati termine za testiranje kod pedagoga i psihologa škole“, dodaje Tričković.

Istog dana kada se zakažu ovi termini roditelji će dobiti i uput za sistematski pregled deteta koji je obavezan i obavlja se u Domu zdravlja po unapred utvrđenom rasporadu za svaku školu.

Roditelji decu mogu da prijave za upis u prvi razred i elektronskim putem preko eUprave.

„To je praksa sa kojom se počelo pre dve godine, ali roditelji i fizički moraju da dođu do škole po uput za sistematski koji je školama dostavio Dom zdravlja“, objašnjava Tričković.

Roditelji više ne moraju sami da prikupljaju dokumentaciju za upis deteta u prvi razred. Dokumenta škola može da dobije i elektronskim putem.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com