Obrazovanje

Počeo elektronski upis prvaka

Elektronski upis đaka u prvi razred počeo je juče i trajaće do 31. maja, ali je zbog epidemiološke situacije i upoznavanja roditelja i dece upis počeo nešto ranije i dobar broj roditelja je već odabrao školu i prijavio dete za upis.

Novina je da roditelji neće morati da nose na upis izvod iz matične knjige rođenih, državljanstvo, potvrdu o prebivalištu, već će to škole pribavljati elektronski, saznajemo od direktora niških osnovnih škola. Prema njihovim rečima roditelji će biti u obevezi da donesu samo potvrdu o izvršenom sistematskom pregledu za upis u prvi razred osnovne škole koji se dobija nakon izvršenih pregleda u niškom Domu zdravlja. Kako saznajemo lekarski pregledi su već počeli, a obavljaju se po već utvrđenom redosledu škola.

Osnovna škola ,,Radoje Domanović je počela upis pre elektronske prijave od 17. februara. Slična je situacija i u Osnovnoj školi “Vožd Karađorđe” kao i u ostalim školama u Nišu.

Dušica Tričković, direktorka Osnovne škole “Radoje Domanović”

“Fizički kontakt je neophodan iz više razloga. Pre svega je potrebno zakazati lekarski, odnosno sistematski pregled, a kada obaveštenje o tome kada će se on obaviti i potvrda se dobijaju u školi”, kaže Dušica Tričković, direktorka Osnovne škole “Radoje Domanović”.

 

Ona dodaje da to nije jedini razlog zbog čega roditelji moraju da se pojave u školi.

“U školi se dobija i raspored testiranja budućih prvaka kod pedagoga i psihologa škole. Mnoge stvari koje moramo da znamo o budućim đacima možemo da saznamo samo u direktnom razgovoru sa roditeljima, a to je značajno kako za roditelje tako i za školu”, dodaje Tričković.

Ona naglašava da je, kada se radi o elektronskom upisu dece potrebno samo da roditelji popune upitnik koji se nalazi na platformi. Dodaje da je elektronski upis obavezan i pored fizičke prijave o čemu bi roditelji morali da vode računa.

Kako roditelji moraju da se pojave u školi zbog nekih obaveza, prema rečima direktorke Dušice Tričković, preduzete su sve mere predostrožnosti zbog virusa korone. Roditeljima su zakazani termini kada mogu da dođu tako da neće biti mešusobnih kontakata.

Inače u niškim školama se direktori strogo pridržavaju svih upustava i mera koje su propisane. U odeljenju može da se nalazi samo 15 učenika. Svako od njih je sam u klupi i od ulaska u školu do izlaska mora da nosi masku. Ista pravila važe i za profesore. Učionice se posle svakog časa dezinfikuju i vetre, a to se odnosi i na ostale prostorije u školi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com