Društvo

„SIMTERM“ okupio preko 250 naučnika iz sveta

Mašinski fakultet u Nišu je u saradnji sa Društvom termičara Srbije, a uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Grada Niša i Privredne komore Srbije, organizovao 19. konferenciju termičara Srbije „Simterm 2019“.

Konferencija je održana od 22 do 25. oktobra u hotelu „Moravica“ u Sokobanji. Svečanom otvaranju pored brojnih dekana, naučnika, predstavnika lokalne samouprave prisustvovao je i Zoran Predić, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike. On je istakao važnost održavanja ove konferencije, te je ukazao na sve veći problem energetske efikasnosti:

„Ova konferencija je nešto posebno, ne samo zato što je jedna od najstarijih konferencija sa temom energetike, već zato što na ovoj konferenciji učestvuju naučnici iz celog sveta. Energetska efikasnost je nešto što je izuzetno važno, i baš zato i naše resorno Ministarstvo ulaže napore da podigne svest kod ljudi, svest koja je vezana upravo za energetstku efikasnost“, izjavio je Predić.

Profesor dr Mirjana Laković Paunović, predsednica organizacionog odbora, ističe da konferencija iz godine u godinu sve više raste, a i ponovo vraća stari sjaj, koji je imala nekada u Jugoslaviji.

„Mi smo te neke 2005. nakon kraće pauze u održavanju konferencije krenuli sa 90 radova, a ove godine smo imali 160 radova i to iz 17 zemalja sveta. Imali smo goste iz Amerike, Kine, Rusije, bukvalno sa svih kontinenata“, kazala je profesorka Laković i dodala.
„Tradicionalno, što i ovog puta nije izuzetak, Simterm je živim diskusijama i razmenom akademskih stavova, dao nove pravce i zadatke za naredni ciklus istraživanja u oblasti održivog razvoja, energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.“

Svečanom otvaranju je prisustvovao i profesor dr Miloš Banjac, pomoćnik Ministra rudarstva i energetike, dok se dekan Mašinskog fakulteta profesor dr Nenad T. Pavlović takođe obratio na svečanom otvaranju konferencije te je istakao važnost održavanja iste.
Do sada su sklopljena i dva nova ugovora vezana za Erasmus projekte između Univerziteta u Nišu i Univerziteta iz Italije i Turske.

Foto: Promo

Ukupno u 11 sesija govorilo se o razvoju energetske tehnologije i postrojenja, mogućnosti korišćenja novih i obnovljivih izvora energije u zgradarstvu, industriji, proizvodnji električne i toplotne energije, najsavremenijim alatima računarske i numeričke tehnike, obnovljivim izvorima energije i biomasi, a posebno interesovanje izazvala je tribina Toplane Srbije. Upravo na toj tribini govorilo se o trenutnom stanju i perspektivama razvoja sistema daljinskog grejanja u Srbiji. O tim temama govorili su predstavnici Udruženja „Toplana Srbije“, Gradske toplane Niš, JKP „Energetika“ Trstenik i brojnih drugih organizacija vezanih za toplane.

Među brojnim naučnicima iz sveta, prisutnim naučnicima se obratila i prof.dr Ana Stopato, sa Univerziteta u Padovi iz Italije. Ona je govorila o Ekološkoj proceni skladištenja energije, pristupom životnog ciklusa.

„Govorila sam o uticaju energetskih skladištenja na okolinu. Što je danas tendencija u istraživanju, pre svega u oblasti energetike, oblasti kojom se ja bavim. Inače, ja sam ovde drugi put i prošlog puta sam dolazila i vrlo sam srećna zbog poziva organizatora da ponovo učestvujem“, izjavila je dr Ana Stopato, koja važi za izuzetno velikog stručnjaka u Evropi.

Posebno obeležje ovogodišnjeg skupa je učešće velikog broja studenata, osnovnih, master i doktorskih studija sa Mašinskog fakulteta u Nišu, koji su prikazali svoje dosadašnje radove, ali i dobili veliki broj saveta od vrsnih naučnika sa različitih univerziteta.

Marko Vučetić, student prve godine MAS Mašinskog fakulteta, govorio je na temu biomase i mogućnosti korišćenja iste za ponovnu upotrebu.

„Kao što znamo, biomasa predstavlja neku materiju biološkog porekla, koja se može koristiti na razne načine i prevesti u različite oblike energije. Mi smo posetili jedno preduzeće za proizvodnju nameštaja u Vladičinom Hanu i razgovarali sa njima na ovu temu. Nakon toga smo istraživali i došli do brojnih rešenja za korišćenje biomase, kao što je pravljenje pultova u kafićima, pravljenje peleta i slično. Posebno sam bio srećan, pošto su tog dana našu sesiju slušale i druge kolege sa Mašinskog fakulteta“, izjavio je Marko Vučetić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com