Društvo

Stručnjaci iz sveta na jednom mestu

Mašinski fakultet u Nišu u saradnji sa Društvom termičara Srbije, a uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva energetike i rudarstva i Privrdne komore Srbije, organizuje 19. Konferenciju termičara Srbije pod nazivom SIMTERM 2019. Konferencija će biti održana u periodu od 22 do 25. oktobra 2019. godine, u hotelu ”Moravica” u Sokobanji, Srbija. Ova Konferencija se održava svake druge godine i ima karakter međunarodnog skupa, prema klasifikaciji Ministarstva prosvete i nauke.

“SimTerm je prvi put organizovan davne 1962. godine, kao Simpozijum termičara Jugoslavije. Punih 57 godina ovaj skup živi i menja se u skladu sa neminovnim promenama u društvu. Mašinski fakultet u Nišu je nakon duže pauze u održavanju preuzeo na sebe odgovornost da oživi ovaj skup 2005. godine. Od tada je SimTerm ne samo da je vratio stari sjaj, već je prerastao u konferenciju na kojoj ima više od 130 radova, od čega je preko polovine iz inostranstva, iz 16 zemalja, sa praktično svih kontinenata”, izjavila je prof.dr Mirjana Laković Paunović, predsednica organizacionog odbora konferencije.

Foto: Mašinski fakultet Niš

Ona dodaje da će i svečano otvaranje biti na srpskom jeziku,a sve sa ciljem da se promoviše naš jezik: „Samo svečano otvaranje će biti održano na srpskom jeziku sa simultativnim prevodom. Želimo da naši gosti osete lepotu, autentičnost i jedinstvenost naše zemlje, kulture i jezika.“

Zvanični jezik konferencije je engleski.

“Moto konferencije su čuvena ‘’3E’’ – Energija-ekologija-efikasnost, a od ove godine smo predavanjima eminentnih stručnjaka iz oblasti ekonomije uveli i to neminovno, sveobuhvatno ‘’četvrto E’’ – ekonomiju. Predavanje na ovu temu održaće savetnik Svetske banke, Ljubo Maćić, dugogodišnji direktor Agencije za energetiku RS u penziji”, rekla je profesorka Laković Paunović.

Foto: Promo

U četiri dana trajanja konferencije predstaviće se preko 200 autora i koautora u ukupno 15 oblasti energetike, te će tako u Nišu i Sokobanji boraviti i nadaleko čuveni stručnjaci, kao što je Dr Xiao-Jun Yang, profesor iz Kine, inače nosilac brojnih svetskih priznanja, najcitiraniji autor u oblasti numeričkih simualcija u energetici. Pored njega, očekuje se dolazak i Prof.dr Anne Stoppatto iz Italije, koja se bavi obnovljivim izvorima energije, ali i profesora Petra Novaka iz Konferenciju pratiće Savetnik Svetskog energetskog saveta, dr Miodrag Mesarević će se skupu obratiti sa izuzetno zanimljivim predavanjem.

Osim naučnih radova, jedan deo radnog programa biće posvećen i izuzetno aktuelnim inženjerskim temama, pre svega problemima i izazovima proizvodnje toplotne energije u Srbiji, sto je posebno aktuelno budući da se konferencija održava neposredno posle zvaničnog početka nove grejne sezone. Tribina je posvećena sadašnjem stanju, problemima i budućim koracima u proizvodnji toplotne energije u Srbiji, a povodom početka nove grejne sezone, biće takođe održana u okviru konferencije. Koordinator je Dejan Stojanović, direktor Udruženja toplana Srbije.

Takođe, vrlo aktuelna tema jeste implementacija sistema energetskog menadžmenta u industriji. Tribina sa ovom temom, čiji će moderator biti prof. dr Miloš Banjac, pomoćnik Ministra energetike i rudarstva, izazvala veliko interesovanje inženjera svih struka, i velikog broja firmi iz oblasti energetike i procesne industrije.

U posebnim sesijama govoriće se o lokalnom i globalnom razvoju energetike, a profesorka Laković Paunović, posebno ističe podršku Grada, Gradske opštine „Crveni krst“, ali i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte:

„KLERP već par godina podržava Mašinski fakultet i upravo su radionice, koje su održane prošle godine bile deo KLERP programa. Vrlo je važno povezivanje privrede sa jedne strane, a sa druge visokoškolskih institucija, te se nadamo i daljoj uspešnoj i produktivnoj saradnji’’, kaže profesorka i dodaje da bez podrške Društva termičara Srbije i predsednika Društva, prof.dr Milana Radovanovića, kao i nesebičnog zalaganja profesora dr Mladena Stojiljkovića ovaj događaj ne bi bio tako uspešan.

Organizovan je i niz pratećih događaja, kao što je prodajna izložba ručno pravljenih proizvoda iz Sokobanje, predstavljanje knjige “Nemi svedoci”, uz koncert članova Akademskog hora iz Niša, a ono što profesorka Laković, posebno ističe je Dan mladih istraživača:

„Želimo da motivišemo mlade ljude da se bave naukom i naučno-istraživačkim radom. Ove godine najbolji studenti predstaviće najzanimljivije diplomske i master radove, koji su vezani za energetiku u globalu“.

Učesnici konferencije dolaze iz Kine, SAD, Rusije, Ukrajine, Nemačke, Egipta, Irana, Rumunije, Italije, iz svih zemalja u okruženju. Kako sami organizatori kažu, posebno je značajno što već drugi put učešće uzimaju sve bivše republike stare Jugoslavije, što govori o pravom putu pomirenja, razumevanja i saradnje.

Foto: Promo

U okviru Konferencije predviđene su i prezentacije većeg broja firmi koje se bave projektovanjem, proizvodnjom i prodajom opreme iz oblasti termotehnike, termoenergetike, procesne i merne tehnike, a kako organizatori najavljuju iz daleke Australije se očekuje poseta predstavnika kompanije, koja se se bavi geotermalnim istraživanjima.

Očekuje se da konferenciju otvore predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva prosvete, dok će prisutni biti svi dekani mašinskih i drugih tehničkih fakulteta iz okruženja, kao i veliki broj stručnjaka iz ove oblasti, predstavnici Univerziteta, predstavnici Grada Niša i Sokobanje, savetnici Svetske banke, Svetskog energetskog saveta i mnogi drugi.

Sve informacije dostupne su na internet sajtu: http://simterm.masfak.ni.ac.rs/index.php/en/. Učešće na konferenciji je moguće uz prijavu na sajtu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com