Kultura

Ser Tomas Lipton zaslužuje spomenik u Nišu

Ser Tomas Lipton je slavu i bogastvo stekao zahvaljujući kesicama za čaj koje je prvi upotrebio, a čuveni “Liptonov čaj” se i danas pije širom sveta. Zahvaljujući ovom napitku Lipton je dobio epitet “kralj čaja”, ali malo ko u svetu, pa i u samoj Srbiji, govori o drugoj strani ličnosti ser Liptona.

O njegovoj humanosti, posebno kada se radi o Srbiji i srpskom narodu. U vreme Prvog svetskog rata ovaj odvažni Englez je obilazio srpske gradove, između ostalih boravio je i Nišu, pomažući srpskom narodu u trenutku kada je zemljom harao tifus odnoseći mnogobrojne žrtve. Ne mareći previše za sebe, Lipton je na svaki način pokušavao da pomogne i pomagao napaćenom narodu, a svakako da je od velikog značaja to što je svet, zahvaljujući njemu saznao pravu istinu o događajima u Srbiji i stradanju srpskog naroda. I upravo ovih dana u Nišu je promovisana knjiga “Mala, veličanstvena Srbija” Dragana Bisenića, publiciste i novinara.

Promociji je prisustvovao i narodni poslanik, profesor dr Dušan Milisavljević koji je tom prilikom obećao da će pokrenuti ideju o podizanju spomenika u Nišu ser Tomasu Liptonu koji je u to vreme već proglašen počasnim građaninom Niša.

“Iskoristio bih ovu priliku da kažem da bih voleo da u Nišu imamo spomenik i Tomasu Liptonu i dr Elsi Inglis. Ja kao narodni poslanik imam pravo da kod nadležnih institucija grada Niša tražim da se podigne spomenik ovim hrabrim ljudima koji su mnogo pomogli srpskom narodu i koji su deo svog života podelili sa Srbijom. Ovo govorim javno a izgovorena reč ne može da se vratiti . Kao poslanik i član Parlamentarne grupe britansko – srpskog prijateljstva nastojaću sa između Britanske ambasade , lokalne samouprave grada s Niša i republičke Vlade Srbije ja ću se potruditi da posredujem po ovom pitanju i ostvarim ovu ideju”, istako je profesor dr Dušan Milisavljević.

Ni naslov knjige nije slučajnost .“Hrabra mala Srbija! Kako je samo veličanstveno odigrala svoju ulogu u ovom velikom svetskom sukobu, najvećem do sada!Tri puta je odbila napade austrijskih osvajača i oterala ih dalje od svojih granica. Uložila je svaki gram svoje energije u ovo i sećanje na njena dela nikada neće umreti”, napisao je Tomas Lipton o svom putovanju u Srbiju.

Ser Tomas Lipton je voleo Srbe neočekivano mnogo za čoveka koji je živeo životom buržuja. I ne samo da ju je voleo. Živeo je u toj maloj Srbiji u vreme najvećih strahota za njeno stanovništva i to životom običnog čoveka. Srbi su ga prihvatili i zavoleli, a iz milošte su za zvali “čika Toma”. Da nije bilo njega, mnogo više ljudi, ranjenika, žene i dece bi umrlo.

“Ser Tomas Lipton je početkom 1915. godine u jeku epidemije tifusa posetio Srbiju. On je u Srbiji boravio mesec dana. Došao je svojom jahtom na kojoj je dovezao 1500 tona humanitarne pomoći . Zajedno sa njim su doputovale medicinske sestre i lekari”, kaže autor knjige Dragan Bisenić, novinar, diplomata, politilog koji je godinama prikupljao dokumenta i zapise o ovom za Srbe velikom dobrotvoru.

Bisenić dodaje da je ser Tomas Lipton bio jedan od najviđenijih svetskih ljudi. Bio je multimilioner, prijatelj američkih predsednika i blizak prijatelj britanskog kralja Edvarda VII i Džordža IV. To mu nije smetalo da putuje Srbijom, da živi jednostavnim životom, uglavnom sa vojnicima i običnim narodom.

“Ono po čemu je poseta Tomasa Liptona posebno značajna je to što je ona bila prekretnica u predstavljanju Srbije u svetu. Zajedno sa Liptonom u Srbiju su došli i američki i britanski novinari. Oni su imali svoju opremu, svoje kamere, fotoaparate i kasnije su mesecima slali izveštaje i filmove o tome šta se zaista događa u Srbiji , kakva je epidemija tifusa, kako se Srbija bori sa austrougarskim napadima.Srbi postaju veoma popularni i slavljeni u svetu“, dodaje Bisenić.

Srbi su znali da se zahvale ser Tomasu Liptonu na njegovom dobročinstu. Srpska vlada odlikovala ga je ordenom Svetog Save, a u Nišu je proglašen za počasnog građanina.
O značaju koji je Lipton imao srpski narod govorio je i dr Dušan Milisavljević. On je na promociji knjige o njemu obećao da će pokrenuti inicijativu da se Liptonu, ovom , za srpski narod značajnom čoveku, u Nišu podigne spomenik.

“Na žalost malo Srba zna šta je Tomas Lipton učinio za srpsku državu u trenutku kada je to bilo najpotrebnije i kao profesor Medicinskog fakulteta i kao narodni poslanik u Skupštini Srbije, ali i kao član Parlamentarne grupe prijateljstva sa britanskim parlamentom drago mi je da pričamo o Tomasu Liptonu i zahvalimo se i drugim ljudima koji su delili sudbinu srpskog naroda u najtežim trenucima”, kazao je profesor dr Dušan Milisavljević.

U trenutku kada je Lipton boravio u Srbiji 1915. godine Niš je bio ratna prestonica Kraljevine Srbije i imao je 15 do 20 hiljada stanovnika.

“Dolaskom vojnika i naroda koji je krenuo sa vojskom u Nišu je bilo oko 100 hiljada ljudi. Tomas Lipton se u Nišu susreo sa strašnom epidemijom tifusa . Od epidemije tifusa u Nišu je umiralo dnevno po 300 ljudi i da nije bilo mesta gde da se oni sahrane. Lipton je poslao apel britanskoj javnosti o potrebi da pomognu srpsku državu i narod, ali i vojsku”, kazao je dr Milisavljević I dodao:

“Ono što građani Srbije treba još da znaju to je i da je Lipton delio sudbinu srpskog naroda. Ulazio je u bolnice iako je znao da je tifus zarazna bolest , nije se krio i štitio. Nije tražio specijalan smeštaj. Živeo je kao srpski seljak, srpski građanin . To je nešto što je vredno pažnje. To je čovek koji je sagradio most saradnje između srpske države sada i Velike Britanije”.

Dr Dušan Milisavljević, govoreći o Tomasu Liptonu, podsetio je i na neizbrisiv trag koji su ostavile hrabre žene, engleske doktorke i medicinske sestre koje su došle u Srbiju i pomagale, lečile srpske ranjenike i stanovništvo.

“Doktorka Elsi Inglis je okupila više od 600 dobrovoljki Velike Britanije i to su bile prve ženske bolnice na ovom frontu u Prvom svetskom ratu “, dodao je Milisavljević.

Na promociji je govorio i sekretar Britanske ambadsade Džon Šarp kao i Dobrivoje Milovanović iz Unilever kompanije koja je finansirala izdavanje knjige.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com