Društvo

Roditelji najveća podrška mališanima u borbi protiv mucanja

Mucanje ne utiče samo na ritam, tempo i tečnost govora već utiče i na psihološko stanje i socijalizaciju. 22. oktobra obeležava se svetski dan svesnosti o mucanju, a logopedi navode da je ovaj datum važan jer podseća na problem koji je u Srbiji i dalje tabu tema.

Zbog toga što to smatraju svojom roditeljskom greškom, mame i tate često “stavljaju pod tepih” problem sa govorom koji njihovo dete ima. Zamuckivanje kod svojih mališana neretko ignoriši, pa im je prvi susret sa logopedom tek kada dete krene u školu.

Nikada nije kasno obratiti se za pomoć, navodi logoped Violeta Mihailović, ali dodaje da je mnogo jednostavnije za dete da terapija krene što ranije, a u zavisnosti od saradnje sa logopedom videće se i rezultati.

Mucanje je problem sa kojim se ne suočava dete, već čitava porodica. Roditelji moraju da se posvete svom mališanu, da rade sa njim kod kuće, da dete vidi da ima njihovu punu podršku“, navodi ona.

Najveći problem nastaje kada dete krene u školu, jer mu je komunikacija sa vršnjacima otežana. Problem je, navodi Mihailovićeava taj što dete kod sebe mucanje ne vidi samo kao govornu manu, već se često oseča manje inteligentno od svojih vršnjaka.

Iz tog razloga dete može da bude nezadovoljno, nemirno na času, i pokazuje netrpeljivost prema ostaloj deci. Onda često i učitelji i roditelji ne vide koren problema, da je ono zapravo nezadovoljno jer ne može da komunicira na način koji to rade druga deca“, dodaje ona.

Mucanje nije nereviš problem, objašnjava ona, baš naprotiv. Dužina trajanja terapije i same vežbe koje se rade razlikuju se od deteta do deteta, ali je najvažnije da ono ostvari kontakt sa logopedom koji će steći njegovo poverenje. 

Mihailovićeva ohrabruje roditelje da ne treba da krive sebe već da zajedničkim snagama pomognu svom detetu da bude zadovoljno sobom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com