Sport

Rekreativne trke jednaka šansa za svu decu u gradu?

U Nišu se poslednjih godina uspešno organizuju mnogobrojne trke na rolerima i na ledu, a naši najmlađi sugrađani takođe imaju mogućnost da se nauče pravilnoj vožnji, te da svoje rezultate prikažu na nekom od zvaničnih takmičenja.

Ipak, ima i onih koji su nezadovoljni odlukama organizatora ali i onih koji su nezadovoljni dodeljenim sredstvima za organizaciju trka.

Našem portalu javili su se sugrađani koji su izrazili nezadovoljstvo zbog odluke SK “Oxigen” da u trci koju su organizovali 11. februara ove godine mogu da učestvuju samo članovi kluba organizatora.

“Nije u redu parama Grada praviti trku za 30-ak članova svog kluba. Imamo puno talentovane dece u gradu što se tiče vožnje rolera.” kažu “nezadovoljni”.

Sa druge strane iz “Oxigen”-a kažu da je pomenuta trka i predviđena kao interna.

“Trka je bila interna, nije bila otvorenog tipa. Naš klub nije u obavezi da organizuje javnu trku što mogu da shvate samo oni koji se dovoljno razumeju u sport. Naš klub, koji postoji 15 godina, poslednjih nekoliko godina radi lepe stvari za decu što se može videti na FB stranici kluba. Mi radimo animaciju za našu decu i naša je stvar da li ćemo organizovati trku ili ne.” kaže Srđan Nonić.

Nonić dodaje da količina finansijskih sredstava dobijenih od Grada (za 2017.godinu) nije bila na onom nivou koji bi im obezbedio veću organizaciju. Obim sredstava koji je tražen za plan i program “Rekreativne škole klizanja i trka na ledu” nije zadovoljavajuć, pa je stoga organizovao školu klizanja ali ne i trku.

Predlog odobravanja godišnjih programa sportskih organizacija kojima se zadovoljavaju potrebe i interesi građana u oblasti sporta. Foto: screenshot http://www.ni.rs

Dodaje da je prošle putem projektnog finasiranja njegov klub dobio određena sredstva, što je i zvanično potvrđeno od strane Grada, i da je sa tih 50.000 dinara organizovana trka.
Podaci koji dolaze sa druge strane govore da je tada trebalo organizovati 5 javnih trka, od čega su organizovane samo 3, dok su preostale dve ponovo bile otvorene samo za članove kluba “Oxigen“.

Predlog odobravanja godišnjih programa sportskih organizacija kojima se zadovoljavaju potrebe i interesi građana u oblasti sporta. Foto: screenshot http://www.ni.rs

Nakon iznošenja činjenica sa obe strane, istaknutih u ovom članku, SK Oxigen obratio se Niškim Vestima i javnosti sa sledećim saopštenjem:

U tekstu ste naveli paušalne i neutemeljene izjave „nezadovoljnih“ iako dobro znamo ko su oni.

Oni su Sportsko udruženje koje pokušava da naruši rad kluba zato što su po displinskom postupku izbačeni iz našeg kluba zbog  jako duge opstrukcije rada trenera i kompletnog kluba. Nije korektno da neki anonimni građani prijavljuju klub koji radi godinama u interesu sporta, prvenstveno dece, a da Vi kao mediji zbog „Anonimnih“ pišete tekstove koji prljaju klub i stavljaju ga u koš sa onima koji ne rade u interesu sporta u Nišu. Ukoliko žele da podnesu prijavu ili da dođu na dijalog, neka se lepo predstave i uđu u dijalog, preko medija, suda, inspekcija…

Tabela koju ste naveli je iz prethodne godine i nema veze sa našim aktivnostima na klizalištu u ovoj 2018. godini.

Konkretno za ovogodišnji program još nemamo informacije kako je Komisija za sport Niša ocenila i da li je dodelila neka sredstva, ali u samom predatom programu i piše da je trka u okviru Škole klizanja 2018. i nije navedeno da je javna ili otvorenog tipa i sl. Po ovom pitanju nema nikakvog pravnog osnova za bilo kakvo pisanje i postavljanje pitanja opravdanosti ili legalnosti programa.

Što se tiče Roler kupa u 2017. godini, obim sredstava koji smo dobili je  višestruko manji od traženog, tako da i obim programa ne može da bude isti, što je i pravno osnovano a i logički. U programu smo planirali 5 trka, višestruko manje smo dobili sredstava, održali smo 3 trke, i jednu promotivnu za naše članove, i samim tim više nego ispunili plan aktivnosti. Naše manifestacije su uvek bile primer dobre organizacije, rad sa decom na zavidnom nivou, a naš klub je bio i ostaće rasadnik takmičara i rekreativaca za sada najveći u Srbiji. Prošle godine su članovi Komisije za sport pohvalili programe Oxigena, rekavši da su jako stručno  napisani i obrazloženi.

Mislimo da ste paušalno napisali ovaj tekst i da ste naneli štetu našem klubu, kao i da ste uprljali naš dugogodišnji rad sa decom u Nišu, koji je ponos svih trenera i takmičara u klubu.

Molim vas da naše mišljenje vezano za tekst javno objavite kao i ime lica koje je navodno anonimno dostavljalo informacije. Činjenice su iskrivljene zbog ličnog animoziteta koji imaju bivši članovi koji su isterani iz kluba,  a isterani su baš zbog takvog destruktivnog ponašanja.

Pravo svakog je da u okviru svoje organizacije radi i razvija sport i radi u skladu sa Zakonima i pravilima, pa sve te „Anonimne“ pozivam da više rade a manje se bave nama koji smo dokazali šta imamo. Ukoliko neko drugi hoće, može i zna da organizuje trke, neka to slobodno učini.

Takođe vas pozivam da kao ozbiljan niški medij ne budete sudija u vašim tekstovima bez dobrog znanja oblasti sporta, i da ne radite za „Anonimne“.

Ukoliko želite na temu sporta da pišete, naročito oko adekvatnog utroška sredstava, stojimo vam na raspolaganju, jer ima organizacija koje imaju milionske budžete, troše ih na razne sumnjive stvari a ne vraćaju ništa lokalnoj zajednici za te novce. Toliko ima sočno-finansijskih tema za sport u Nišu, a vi pišete o klubu koji postoji 15 godina a samo 3 godine dobija neka sredstva iz Grada.

Ja za razliku od drugih „Anonimnoh“ kada budem sagovornik iz sfere sporta, neću da budem anoniman, već ću za sve što izjavim da stojim sa dokazima u papirima.

Unapred zahavalan
Srđan Nonić
Prof. Fizičkog vaspitanja

Glavni trener kluba Oxigen

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com