Društvo

Predstavom „Bog”, nastupom hora i uručenjem nagrada biće obeležena 144. godišnjica Prve niške gimnazije „Stevan Sremac”

Predstavom „Bog”, nastupom školskog hora, uručenjem nagrada laureatima literarnog i likovnog konkursa biće svečano obeležen Dan najstarije niške gimnazije, u sredu, 23. novembra, od 12 sati u svečanoj sali škole.

Obeležavanje je počelo ovog ponedeljka tako što su učenici i nastavnici zamenili uloge na pojedinim časovima, a počelo je i takmičenje u bacanju trojki. Do kraja ove sedmice godišnjicu će obeležiti i Javni čas književnosti sa piscima Dejanom Stoiljkovićem i Vladimirom Vučkovićem, kao i tradicionalno Takmičenje u besedništvu.

Danom kada su pojedini nastavnici u školskoj klupi, a učenici za katedrom, počelo je obeležavanje 144. godišnjice Prve niške gimnazije „Stevan Sremac”. Zamena uloga na jedan dan donosi zadovoljstvo i jednima i drugima: učenici stiču nova iskustva prenoseći znanje svojim vršnjacima, nastavnici se prisećaju svojih školskih dana.

Zanimljivo je i u sportskoj sali: počelo je takmičenje u šutiranju trojki, a najuspešniji će se u finalu boriti u utorak, 22. novembra. Istog dana od 13 sati nastavnici geografije, u saradnji sa Fakultetom zaštite na radu, organizuju predavanje o reciklažii deponijskim požarima.

Centralna manifestacija biće organizovana u sredu, 23. novembra, od 12 sati. U svečanoj sali škole nastupiće školski hor sa delom svog repertoara, zatim će biti dodeljene nagrade pobednicima likovnog i literarnog konkursa, kao i turnira u šutiranju trojki, a na kraju će biti izvedena predstava „Bog”, koju priprema dramska sekcija.

Za četvrtak, 24. novembar, predviđeno je gostovanje pisaca Dejana Stoiljkovića i Vladimira Vučkovića, koji će sa učenicima razgovarati o književnosti.

U petak, 25. novembra, nadmetaće se mladi besednici. Tradicionalno Takmičenje u besedništvu jeste manifestacija kojom se završava obeležavanje godišnjice. Tema ovogodišnje besede je: „Jer, pripovedač i njegovo delo ne služe ničemu ako na jedan ili drugi način ne služe čoveku i čovečnostiˮ. Istog dana je i proglašenje pobednika i uručenje nagrada najboljim govornicima.

Nit koja će donekle povezivati većinu ovogodišnjih događaja je Ivo Andrić i obeležavanje 130. godina od njegovog rođenja. I likovni i literarni konkurs inspirisani su Andrićevim mislima i delima, baš kao i izložba razglednica najlepših mostova Nemačke i Rusije, koju su radili učenici koji uče nemački i ruski jezik. Takođe,
spremna je i virtuelna izložba fotografija Iva Andrića, koju pripremaju učenici sa svojim nastavnicima informatike i računarstva.

Sve događaje prate mladi novinari ‒ članovi novinarske i multimedijalne sekcije, koji će ovih dana promovisati svoj novi broj časopisa, ali i svoj blog „Sremčeve priče”.

PROGRAM obeležavanja 144. godišnjice Prve niške gimnazije „Stevan Sremac” 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com