Obrazovanje

Prva niška gimnazija obeležila 144. godišnjicu

Prva gimnazija u Nišu „Stevan Sremac“ svečanom akademijom je obeležila je 144 godina rada i osnivanja. Osnovana je davne 1878. godine, 23. novembra.

„Stevan Sremac“ je gimnazija slavnih profesora i slavnih đaka i to je poseban motiv za njene sadašnje učenike da  opravdaju poverenje profesora koji sa njima rade.

  “Danas je naš  veliki dan, 144.godišnjica Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“, velika privilegija ali i velika obaveza. Treba opravdati poverenje koje su nam prethodne generacije zadale u zadatak, ali i ove koje tek dolaze“, kazala je Jelena Milošević, direktorka škole.

Na svečanoj akademiji dodeljene su i nagrade učenicima  koji su postigli izuzetne rezultate na takmičenjima.

Za danas je planiran javni čas književnosti  a u goste gimnazijalcima dolazi niški pisci Dejan Stojiljković i  i Vladimirom Vučkovićem koji će sa učenicima razgovarati o književnosti.

 „Ove godine smo napravili izuzetak pa škola uručuje nagrade i profesore koji su spremali učenike za takmičenja sa kojih su se vratili sa nagradama. Znam da su oni dovoljno motivisani da i bez nagrada postižu velike rezultate, ali ništa  bolje nego kada i oni za jedan predan rad i nesebičan trud koji su maksimalno uložili budu i nagrađeni“, ističe Milošević.

U petak, 25. novembra, nadmetaće se mladi besednici. Tradicionalno Takmičenje u besedništvu jeste manifestacija kojom se završava obeležavanje godišnjice. Tema ovogodišnje besede je: „Jer, pripovedač i njegovo delo ne služe ničemu ako na jedan ili drugi način ne služe čoveku i čovečnostiˮ. Istog dana je i proglašenje pobednika i uručenje nagrada najboljim govornicima.

Nit koja će donekle povezivati većinu ovogodišnjih događaja je Ivo Andrić i obeležavanje 130. godina od njegovog rođenja. I likovni i literarni konkurs inspirisani su Andrićevim mislima i delima, baš kao i izložba razglednica najlepših mostova Nemačke i Rusije, koju su radili učenici koji uče nemački i ruski jezik. Takođe,
spremna je i virtuelna izložba fotografija Iva Andrića, koju pripremaju učenici sa svojim nastavnicima informatike i računarstva.

Sve događaje prate mladi novinari ‒ članovi novinarske i multimedijalne sekcije, koji će ovih dana promovisati svoj novi broj časopisa, ali i svoj blog „Sremčeve priče”.

PROGRAM obeležavanja 144. godišnjice Prve niške gimnazije „Stevan Sremac” 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com