Društvo

Prva nagrada za urbanistički projekat sportsko-rekreativnog kompleksa akva park pored Niške Banje

Na 30. jubilarnom salonu urbanizma, koji je okupio 200 urbanista iz čitave Srbije, dodelje su nagrade u 12 kategorija, a pored nekoliko priznanja koje je dobio grad Niš za razne projekte, prvu nagradu je poneo urbanistički projekat Zavoda za urbanizam, projekat akva – park na lokaciji Lozni kalem u Niškoj Banji.

Salon urbanizma osnovan je 1991. godine  u Nišu ,a udruženje urbanista Srbije je niškom Zavodu za urbanizam tu manifestaciju prepustio na upravljenje minulih 30 godina. Projekti su bili izloženi u Oficirskom domu.

“Okupljeno je 200 urbanista iz čitave Srbije, predstavljeno je 142 rada , a nagrade su dodeljene su u 12 kategorija umetnicima iz čitave Srbije, ali i iz zemalja regiona. Grad Niš je dobio ukupno 6 priznanja, a jedina i prva nagrada koju smo dobili je urbanistički projekat Zavoda za urbanizam, projekat akva -park na lokaciji Lozni kalem, pored Niške Banje”, kazao je Miodrag Stanković, direktor Zavoda za urbanizam.

Prema rečima dr Aleksandra Jeftića, predsednika udruženja urbanista Srbije, nagrade se dodeljuju u 12 kategorija i svrstane su u one kategorija po kojima su i svrstane urbanističke kategorije, nagrade za prostorne planove, nagrade ua prostrne planove, generalni planovi, planovi detaljne regulacije, kao i  publikacije i inovacije u planiranju, ali i studentske nagrade.

 

“Urbanizam uvek prati tendencije u društvu, tako i danas u jednom vremenu grubog, liberalnog  kapitalizma”, zaključuje Jeftić.

 

 

Jeftić objašnjava da se Urbanizam bavi postavljanjem regulacije, regulacione linije, razdvaja javno građevinsko zemljište od ostalih zemljišta. Javno gradsko zemljište je ono na kome se planiraju škole, saobraćajnice, sve ono što je potreba svi nas, dok se na ostalim planiraju naše pojedinačne potrebe, stanovi, poslovni porostor…

“Nagrada koju smo dobili je prva ravnopravna nagrada u kategoriji urnabističkih projekata na 30. jubilarnom međunarodnom salonu urbanizma. Nagradu je poneo urbanistički projekat sportsko-rekreatvnog kompleksa akva – park na lokaciji Lozni kalem. Sam kompleks blizu banjske rampe, planiran je tako da može da opslužuje tokom cele godine jer ima zatvorene objekte, kao i kompleks otvorenih bazena”, kaže Aleksandra Milošević, arhitekta – urbanista.

Milošević predviđa da će ovaj kompleks dnevno posećivati oko 3000 posetilaca.

“Nišlije dobijaju još jednu novu ponudu za sport, razonodu i rekreaciju, kao i popunjavanje samog turizma Niške Banje, što će i naravno privući turiste sa strane. Sam akv – park se nalazi na raskrsnici puteva. Opremljen je najsavremenijim toboganima i svim potrebama koji jedan moderan akva – park može da sadrži”, objašnjava Milošević.

Podsetimo, za izgradnju akva – parka na lokaciji Lozni kalem biće izdvojeno 2, 4 milijarde dinara iz Gradskog budžeta, dok se završetak radova predviđa u naredne tri godine.

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com