Društvo

Profesor sa Difa koji se tereti za zloupotrebu negira krivicu

Profesor na Fakultetu sporta i fizičke kulture u Nišu Saša Marković smatra sramnom i neosnovanom novu presudu Osnovnog suda po kojoj mu je predviđena kazna zatvora od godinu dana zbog zloupotrebe službenog položaja.

Nova presuda predviđa kazne zatvora od godinu dana dvojici i 11 meseci trećem profesoru Fakulteta sporta i fizičke kulture u Nišu zbog toga što su falsifikovali dokumentaciju i omogućili studentu da odbrani diplomski rad iako je u trenutku „odbrane“ bio u Americi.

Marković kaže da je proces koji se protiv njega i njegovih kolega vodi od 2012. godine „Kafkin proces“, pokrenut u vreme kampanje za dekana Fakulteta sporta i fizičke kulture kada je i sam Marković bio jedan od kandidata, a sa ciljem da ga „uklone“ sa tog mesta. Zbog toga su, kaže Marković, on i kolege uložili žalbu na presudu Osnovnog suda i očekuju oslobađajuću presudu.

„To je proces koji traje 6 godina i već je jednom Viši sud doneo oslobađajuću presudu, i očekujemo da će tako biti i sada, jer ovo je sramna presuda. Uložili smo žalbe i očekujemo da bude na javnom pretresu pred većem Višeg suda i tu ćemo ponovo da iznesemo našu odbranu“, kaže Marković.

On dodaje da ni do dana današnjeg nisu saznali ko je podneo tužbu protiv njih.

„Pitali smo na sudu, ali nismo dobili odgovor. Mi smo uradili sve po zakonu“, tvrdi.

Podsetimo, Osnovni sud u Nišu je umesto po 6 meseci zatvora, koliko je bilo predviđenom prvobitnom nepravosnažnom presudom, trojica profesora odredili novu presudu po kojoj ih čekaju duplo veće zatvorske kazne. U Osnovnom sudu, međutim, objašnjavaju da je presuda nepravosnažna i da su okrivljeni podneli žalbe.

„Presuda je prvostepena i doneta je 27. 6. 2017. Žalbeni postupak je u toku, jer su dvojica okrivljenih već podneli žalbe. Još nema odluke donete na osnovu tih žalbi“, kažu u Osnovnom sudu u Nišu.

Branio diplomksi u Nišu, a bio u SAD

Profesori DIF-a terete se da su Negovanu Stanković, inače zaposlenom na privremenom radu u Americi, potpisali da je odbranio diplomski rad pod nazivom “Metodika obučavanja elemenata tehnike i taktike u rukometu”, sa najvišom ocenom 10. Ono što su, kako se tvrdi, niški profesori predvideli jeste činjenica da se Stanković i u trenutku kada je navodno postao njihov kolega polaganjem diplomskog nalazio u Americi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com