Obrazovanje

Кroz pokret u vodi do prevazilaženja postkovid sindroma

Na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu održan seminar PostCovid SWIM za brz psihofizički oporavak

Na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu održan je seminar koji je deo PostCovid SWIM projekta, sufinansiran od Evropske unije. Nosilac projekta je Plivački savez Slovenije, dok su članovi projekta Plivački klub „Natator“ iz Zagreba i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu.

Cilj seminara je osposobiti nastavnike, profesore, trenere plivanja i kineziologe, da koriste program vežbanja za osobe sa postkovid sindromom, kako bi se oni brže psihofizički oporavili i integrisali u svakodnevne društvene tokove.

“Smatramo da je potreba za programom vežbanja koji će ubrzati psihofizički oporavak i integrisanje osoba sa postkovid sindromom aktuelna tema kojoj je nophodno da posvetimo pažnju”, slažu se učesnici seminara.

Foto: Dragan Radojković

O funkcionalnom statusu obolelih od postkovid sindroma, testovima za procenu morfofunkcionalnog statusa kod obolelih od postkovid sindroma, proceni i kontroli praćenja napredka u tretmanu, na seminaru su govorili prodekan i profesor plivanja dr Tomislav Okičić koji je otvorio skup, dekan fakulteta prof. dr Milovan Bratić, dr Vladimir Antić, dr Marko Đurović, dr Nenad Stojiljković.

„Cilj projekta je pre svega osposobljavanje trenera koji rade na bazenu, kako bi oni mogli da rade sa pacijentima koji su preležali Кovid i prevaziđu posledici nakon preležane bolesti. Sam rad sa trenerima se zasniva na teoretskom i praktičnom ospsobljavanju trenera, odnosno treninga koji treba da pruži efekat smanjenja postkovid sindroma, odnosno povećanju funkcionalnih, odnosno radnih sposobnosti“, rekao je prof. dr Tomislav Okičić.

Prof. dr Milovan Bratić, dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja; Foto: Dragan Radojković

 

„Mi smo pioniri u istraživanju savladavanja postkovid sindroma, tačnije, na koji način lakše prevazići sve posledice. Nismo pioniri samo u ovom projektu, već u mnogo čemu, kako u Nišu tako u zemlji i regionu. Naši master i studenti doktoranti su svesni da se nalaze na jednom od najboljih fakulteta, što govore rezultati i pozicija na Šangajskoj listi. Niški FSFV je i ove godine jednini na toj prestižnoj listi, koja se vrednuje upravo prema naučnim radovima, uz podršku profesora i rad istraživača“, kazao je između ostalog dekan prof. dr Milovan Bratić pružajući podršku kolektivu koji učestvuje u više od sedamnaest međunarodnih projekata.

Nakon stručnih predavanja na bazenima „Čair prikazan je i praktičan deo projekta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com