Video

Studenti DIF-a osvojili Kopaonik. Savladali skijanje i uspešno položili ispit (FOTO+VIDEO)

Preko 200 studenata treće i četvrte godine Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i ove godine praktičnu nastavu iz skijanja sprovode na Kopaoniku. Nastava se odvijala pod budnim okom profesora na čelu sa dr Ljubom Pavlovićem koji je studentima preneo znanje i skijaško iskustvo.

Prema rečima dekana Fakulteta profesora dr Milovana Bratića, praktična nastava je protekla u najboljem redu. Vreme im na početku nije išlo na ruku, ali su uslovi počev od hotela do staza bili izvanredni tako da su profesori odlično odradili svoj posao.

Prof. dr Milovan Bratić, dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja

“Ono što je najbitnije nije bilo povreda, nije bilo ni bolesti, studenti su sa uspehom savladali taj deo kursa neophodnog da polože ispit, a i zbog njihovog ličnog znanja. Veliki je broj studenata koji ne znaju da skijaju, koji su prvi put stali na skije, ali su sada savladali i ovu veštinu”, istakao je Bratić.

Fakultet sporta se razlikuje od ostalih fakulteta jer studenti nisu stalno u školskim klupama, već su napolje sa svojim profesorima. Na Kopaoniku je svaki profesor radio sa po sedam, osam studenata. Kada su manje grupe i profesori mogu da posvete više pažnje, jer im je cilj da kada već dođu ovde studenti, plate smeštaj i opremu, da steknu i novu veštinu, koja im sutra može biti poziv.

Prof. dr Ljuba Pavlović, profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja

“Ja sam izuzetno zadovoljan s obzirom na činjenicu da je veliki broj studenata po prvi put na planini, a da su svi savladali osnovne elemente skijaške tehnike, a to će dokazati i na ispitu”, rekao je profesor dr Ljuba Pavlović.

On je dodao da su iz godine u godinu iskustva slična. Generacije studenata se ne razlikuju mnogo, a krajnji cilj je isti, da budu obučeni u osnovnim elementima skijaške tehnike, da im profesori približe planinu, a jedan od glavnih ciljeva prema rečima Pavlovića je da ih vrate zdrave kući. Obukom su zadovoljni i studenti, a naučene veštine im mnogo znače za njihov profesionalni razvoj i budući poziv.

“Prošle godine sam naučio da skijam, to mi je bio prvi put, sada mi je već sve poznato. Veoma lepo iskustvo, druženje, nova znanja koja mnogo znače, jer možda neko postane ski instruktor i od toga zarađuje i živi”, rekao je Miljan Cvetković, iz Vranja, student četvrte godine Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

“Ovo mi je druga godina na Kopaoniku, tako da sam tada prvi put stala na skijem, sada usavršavam. Zahvaljujući našim metorima, dosta sam toga naučila i svakako ću još  koji put da dođem ovde”, iskrena je Sara Stojanović, iz Jagodine, student treće godine Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

Pored redovne nastave organizovane su i večernje aktivnosti, noćno sankanje i skijanje, u sali se igraju košarka i fudbal. Na taj način su studenti sve vreme aktivni, a vreme koje provode na Кopaoniku maksimalno je ispunjeno aktivnostima.

Foto: V.Milićević

I ove godine, već treću godinu zaredom, na Кopaoniku je spoveden  i projekat Ski izi, koji je međunarodnog karaktera i u kom učestvuje sedam zemalja i 11 institucija, a niški fakultet je jedini predstavnik iz Srbije.

“Ugostili smo 26 stručnjaka, profesora, ski instruktora. Izuzetno sam zadovoljan tim projektom. Sa inžinjerima Elana smo razvili skije koje će biti dosta fleksibilnije kako bi smo rešili problem kod dece početnika, neskijaša, da težište tela prebace napred. Te skije ćemo donirati, a osnovni cilj projekta je da usvojimo jedinstvenu metodiku obuke dece neskijaša”, istakao je Pavlović i najavio da će uskoro biti napravljena mobilna aplikacija na 11 jezika i u  kojoj će biti opisani svi koraci do prvog zaokreta.

U projektu su učestvovala i deca OŠ “Ratko Vukićević”. Oko 80 đaka je dokazalo da uz dobre instruktore Fakulteta sporta mogu za dva dana da nauče da skijaju.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Skijanje za decu u organizaciji Fakulteta nema logike a još deca platila 200 eura da budu na projektu (evropski) koji je bio besplatan da li je to ok,samo nam recite.

      1. Kako mogu oni sa decom da realizuju obuku skijanja.
        A studenti im imaju ve leve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com