Društvo

Prihvatilište za stare i nemoćne umesto života u automobilu

Nišlije koji žive sami u uslovima nedostojnim čoveka, oni o kojima nema ko da brine i u čijim domovima njihovo ‘’srce ne može da se zgreja’’ dobili su kutak u kome će im biti toplo, dobiće hranu i potrebnu zdravstvenu negu i brinuće se o njima tokom ledenih zimskih dana. Niš je dobio Prihvatilište za stare i nemoćne, a u njemu se već nalaze prvi korisnici koji više nisu na ulici.

Prihvatilište je počelo da radi početkom decembra i može u jednom trenutku da primi desetoro korisnika koji će makar na koji trenutak osetiti toplinu doma koji su izgubili negde na putu do starosti. Reč je o ljudima koji su ušli u sistem socijalne zaštite, ali dok se njihov konačni smeštaj ne definiše, jednostavno, nisu imali gde da borave. Prihvatilište je iz Gerontološkog centra preseljeno u Centar Mara i radiće do proleća jer je prostor u kome se sada nalazi predviđen za Predah od roditeljstva.

Foto: V.P.

Zoran Vukić je jedan od stanara Prihvatilišta. Šezdesetdruga mu je godina i nije imao gde da se skloni. Kaže da život koji sada živi ne može nazvati životom.

‘’Sa pokojnom suprugom sam živeo u kući u Studeni koja se srušila se, a ja nemam novac da je popravim. Ona čak i nije moja, samo imam prvo korišćenja, a povremeno radim sve što mi se ponudi i čekam penziju. Tako ću, za dve i po godine, ispuniti uslove za odlazak u starački dom. Dotad, nemam gde, jer dece nemam, baš kao ni neku imovinu koja bi mi obezbedila starost’’, priča Zoran.

Do sada je topli kutak za sebe pronalazio na Železničkoj stanici i novi.

“Ni ovde ne mogu tek tako da sedim. Naučio sam da radim. Pitaću mogu li da čistim dvorište da se zahvalim na neki način’’, dodaje on.

Foto: V.P.

Potrebu da na neki način pomogne oseća svako ko se nađe u Prihvatilištu jer se u njemu osećaju sigurnim. Zaposleni se trude d aim svaki trenutak koji tu provedu ulepšaju svesni svake životne priče koju ovi ljudi nose sa sobom.

‘’Ovde smo svi porodica, bez obzira na to ko će se koliko zadržati. Nije nam cilj da ih samo nahranimo, već i da im damo snagu, odnosno probudimo volju za životom. Svako od njih nosi teško breme i niko ne bi trebalo da ima predrasude prema beskućnicima. Jer, i oni su nekada imali normalan život, ali su se okolnosti na njihovu štetu’’, kaže psiholog Gorica Cvetković, a sa njom se slažu i socijalni radnik Milica Pešić Radenković i pedagog Marina Perić koje su svakog trenutka uz korisnike.

Foto: V.P.

Prihvatilište ima i sobu za izolaciju. Nije ostala ni ona prazna. Tu se nalazi čovek koji je u junu izašao iz bolnice posle preležanog moždanog udara. Deca ga nisu prihvatila, ostao je bez stana, a noći je provodio u automobile parkiranom ispred zgrade u kojoj je nekada živeo i stvarao uspomene. Komšija se pobrinuo da se nađe u Prihvatilištu jer zimu u automobile teško da bi preživeo.

“Budžet za socijalna davanja u 2021. nije smanjen, već je i blago povećan, pa će iznositi oko 700 miliona dinara. Veća sredstva su predviđena za neke trajne socijalne usluge, poput smeštaja odraslih, ali i dece koja su žrtve nasilja. Takođe, sa dva na četiri miliona je povećan i budžet namenjen vantelesnoj oplodnji’’, kaže zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović.

Deo tih para otići će i na uređenje zgrade koja će predstavljati trajno Prihvatilište za stara lica, dodaje Davidović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com