Društvo

POTRAGA ZA BADNJAKOM: Tradicija koja živi

Svakog 6. januara se meštani Gornjeg Matejevca upute ka obroncima obližnjih planina, kako bi pronašli badnjak i doneli ga u svoj dom. Ovu tradiciju su još od davnina stvorili njehovi dedovi, a običaje za Badnji dan sa zadovoljstvom poštuju i stariji i mlađi i do dana današnjeg.

Brda u okolini Niša ovog jutra su oživela. Čuo se razgovor, smeh, a neretko i po koja pesma. Praznična atmosfera širila se uzanim stazama, kao i svakog Badnjeg jutra.

Po badnjak, kažu meštani, idu gotovo svi. I stariji i oni mlađi. Ovaj običaj je postao i više od tradicije, postao je simbol njihovih porodica, kuća i samog sela.

Foto: Slaviša Dinić

Ova potraga za badnjakom je možda i jedan od najlepših običaja koje je naše selo sačuvalo. To su radili naši dedovi, očevi, a sada i mi… Dobar je osećaj kada pre svitanja zajedno krenemo u brda“, kaže Žarko Jovanović, koji je kao i svake godine u „pohod na badnjak“ krenuo sa svojim prijateljima.

Ni samo sečenje badnjaka nije lak posao kao što izgleda. Postoje i pravila.

Kada nađemo odgovarajući badnjak prvo ga pozdravimo rečima „Dobro jutro badnjače“, i treba ga iseći iz tri puta. Onda ga zalijemo vinom ili rakijom“, kaže Mladen Igić, koji takođe ovu staru tradiciju čuva od zaborava.

Foto: Slaviša Dinić

Kada svako pronađe svoj badnjak, onda se, kažu, valja i malo odmoriti i osvežiti „kojom ljutom“, uz tradicionalni kiseo kupus i turšiju. Matejevčani nisu propustili priliku i da nas podsete kako u ovim krajevima ima najboljeg vina i rakije. One koji sumnjaju pozivaju da iduće godine po badnjak krenu sa njima, i uvere se „da se Matejevačko vino pravi od grožđa“.  

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komnetar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitaj i :
Close
Back to top button