Društvo

Polaganjem venaca odata pošta stradalim sovjetskim vojnicima

"Niški akcident"

7. novembra 1944. Amerikanci ,,saveznici“ su bombardovali kolonu vozila Crvene armije. Niški incident je naziv za oružani sukob između savezničkih snaga, Crvene armije (SSSR-Rusije) i američke avijacije. Ovaj incident se dogodio 7. novembra 1944. godine, ubrzo po oslobođanju Niša, u kome su bile smeštene snage Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. Iznenada je avijacija Sjedinjenih Američkih Država napala grad Niš, a potom napala i kolonu vozila Crvene armije koja se kretala drumom Niš-Aleksinac.

Na Spomenik sovjetskim vojnicima na ulazu u selo Trupale, odata je pošta stradalim sovjetskim vojnicima u ovom istorijskom događaju, a vencu su položili predstavnici Gradskih opština, brojne delegacije Rusko-humanitarnog centra, vojni veterani, motociklisti i udruženja koja neguju saradnju sa Rusijom.

Spomenik je podignut prošle godine u maju, povodom 77 godina pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

„Tog dana je u Nišu u centru grada pripremana parada povodom 27. godišnjice Oktobarske revolucije, u kojoj je trebalo da učestvuju i pripadnici naše vojske, gde je bilastacioniara 13. divizija, zatim sovjetske i bugarske jedinice i izenanada su se pojavla dva lovca na nebu i počeli su da koriste vatreno oružje. Poleteo je jedan sovjetski lovac, prišao i predstavio se, pokazujući na krilu da je sovjetski avion, međutim bio je oboren i pilot je poginuo. Tada su poleteli i sovjetski avioni, a došli su i drugi avioni američke avijacije, koji su dejstvovali po koloni koja je krenula put Aleksinca s jedne strane, a s druge strane put Prokuplja. Tada su poginula 32 sovjetska vojnika, na čelu sa komandantom korpusa Kotovim i 39 je bilo ranjeno“, ističe pilot u penziji, prof. dr Vidimir Veljković.

Prema njegovim rečima, američki piloti navodno zamenili Sjenicu i Ibar sa ovim krajem, što je
prema njemu nemoguće i dodaje da je kod njih pronađena mapa sa ucrtanim Nišom.

Otkriven spomenik crvenoarmejcima poginulim u Niškom incidentu 1944. godine (FOTO)

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com