Društvo

Polaganjem venaca na Srpskom i Engleskom vojničkom groblju, obeležen je Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležen je polaganjem venaca na Srpskom i Engleskom groblju na Delijskom visu. Ovaj važan istorijski datum i 105. godišnjica sklapanja primirja obeležen je parastosom svim žrtvama, a vence su položili pored predstavnika grada i predstavnici policije, vojske i boračkih udriženja.

Polaganjem venaca na Srpskom i Engleskom vojničkom groblju u Nišu, obeležen je Dan potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu, iz boračkih udruđenja moglo se čuti da oni od sledeće godine žele da ime praznika promene u – Dan pobede, kažu iz SUBNOR-a Srbije.

“SUBNOR Niša ima predlog gradu i insitucijama da od naredne godine 11. novembar obeležavamo kao Dan pobede u velikom ratu. To su naši borci zaslužili i kada bi naši heroji Gvozdenog puka, naše čuvene Toplice čuli da mi danas slavimo primirje ne bi im bilo svejedno  i zato ovaj praznik ne treba tako da nazovemo. To je naša najelitnija jedinica koja je tada došla do Kikinde da je imala dozvolu ušla bi u Beč. Zato ne smemo da ih zaboravimo jer moramo da negujemo kulturu sećanja. Srpska vojska nikada nije gubila, ona je uvek bila pobednik”, rekao je Anđelko Milićević, član Predsedništva SUBNOR – a Srbije i predsednik ovog udruženja u Nišu.

Mi moramo da naglasimo da je u velikom ratu Srbija bila pobednica, ističe Doc. dr Boban Džunić, predsednik Skupštine Grada Niša.

Doc, dr Boban Džunić, predsednik Skupštine Grada NIša

“Ono što je naš dug prema našim precima, našim dedovima jeste sećanje na njih i njihovu borbu i sećanje  na ono što su oni dali u toj borbi, a dali su ono najvrednije što svaki čovek ima – život. Danas kada imamo velika iskušenja i velike pritiske na našu državu i državno rukovodstvo, svakako svi treba da stanemo kao jedan u borbi i odbrani našeg naroda, naše nezavisnosti i naše države. Da damo podršku našem predsedniku Aleksandru Vučiću  koji nesebično daje sebe u toj borbi”, rekao je predsednik Skupštine Grada Doc. dr Boban Džunić.

Branislav Radovanović, predsednik Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920 Grada Niša ističe da je u velikom ratu Srbija tada izgubila više od 1300 ljudi koji su dali svoje živote za slobodu.

“Svi oni pokazuju i danas da je Srbija i tada vodila uvek odbrambene ratove  a nikad osvajačke”, rekao je Radovanović.

Srbija i ceo svet obeležavaju Dan primirja u Prvom svetskom ratu

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com