Društvo

Polaganjem venaca obeležen Dan pobede nad fašizmom (FOTO)

Polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima Niša, na Trgu kralja Milana, obeležen je 9. maj, Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Vence i cveće na Spomenik položili su gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sa saradnicima, predstavnici Vojske Srbije, predstavnici policije, grada i gradskih opština, Nišavskog upravnog okruga.

“Dan pobede je jako važan jer postoje pokušaji da se istorija prekroji, ne samo prekroji nego i sagleda na negativan način. To znači da se oni koji su bili zločinci prikažaju kao žrtve, a oni koji su bili oslobodioci prikažu kao dželati. Mi pamtimo istoriju onakva kakva jeste, zato i redovno obeležavamo Dan pobede svake godine”, kazao je Miloš Banđur,  jedan od članova organizacionog odobra marša „Bemrtni puk“ i Narodni poslanik u Narodnoj skupštini Srbije.

Tim povodom, organizovan je marš  „Besmrtnog puka“ kojim se čuva sećanje na stradale.

Podsetimo, u znak sećanja na žrtve fašizma u toku Drugog svetskog rata, u svetu i Evropi obeležava se, 9. maj – Dan pobede. Tada se obeležava i Dan Evrope, dan kada je 1955. god stvorena današnja zajednica evropskih naroda.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com