Društvo

Podelom indeksa brucošima počinje nova akademska godina

Na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Nišu danas su na svečanoj akademiji uručeni indeksi jubilarnoj, 60-oj, generaciji brucoša.

Nastavu će ove godine na osnovnim akademskim studijama pohađati 250 studenata, a prema rečima dekana profesora dr Nenada T. Pavlovića, indekse je dobilo i 77 devojaka čime se razbija predrasuda je mašinstvo rezervisano samo za muškarce. Na studijskom programu Mašinsko inženjerstvo upisano je 170, a na studijskom programu Imženjerski menadžment upisano je 80 brucoša. Tradicionalno su danas podeljeni i “zlatni indeksi” generaciji mašinaca koji su studirali pre pola veka.

Nastava na Mašinskom fakultetu se iz godine u godinu inovira, uvode se novine, razvija saradnja sa stranim univerzitetima i privredom kako bi se obezbedili najbolji uslovi za praktičan rad studenata, a statistika pokazuje da je sve manje i manje mašinskih inženjara koji čekaju na posao.

Prof. dr Nenad Pavlović, dekan Mašinskog fakulteta

“Fakultet ostvaruje uspešnu saradnju sa stranim univerzitetima kroz desetak međunarodnih projekata u koje mogu da budu uključeni studenti starijih godina i studenti sa master studija”, kaže dekan dr Nenad T.Pavlović. “Zadnjih nekoliko godina smo potpisali veliki broj ugovora o realizaciji stručne prakse koja omogućava našim studentima da u zadnjoj godini strudija realizuju stručnu praksu u renomiranim kompanijama. U njima mogu da urade kako završni tako i master rad, ali i da im te kompanije ponude stipendije pa i trajno zapošljenje”.

Prema rečima dekana Mašinskog fakulteta koji se poziva na statistiku trenutno je potražnja za mašinskim inženjerima za 30 odsto veća nego što je ponuda.

“To znači da ne diplomira dovoljan broj naših studenata kako bi podmirili potrebe tržišta u Srbiji. Koliko znam već mesecima unazad ni jedan mladi injženjer nije na birou rada”, ističe dekan Nenad T.Pavlović.

Foto: V.P.

On dodaje da ima problema oko popunjavanja kvota na fakultetu, a za to postoji više razloga. Jedan od osnovnih je pad nataliteta jer što je manje dece u školama to je manje i studenata. Osim toga, kaže Pavlović, mnogi srednjoškolci se odlučuju za studije van Niša, a neki od njih, odlaskom rodtelja u inostranstvo, i sami napuštaju zemlju.

“To je nešto sa čime moramo da se borimo i naredih godina, ali kvalitetom i atraktivnošću studijskih programa i pre svega ponudom radnih mesta moramo da se izborimo i sa ovim problemom”, kaže Pavlović.

Podelom indeksa brucošima na fakultetima Univerziteta u Nišu počinje nova akademska godina. Fakulteti indekse novoj generaciji studenata uručuju na svečanim akademija, a danas je to učinjeno i na Ekonomskom fakultetu, a sutra će budući studenti Pravnog fakulteta u Nišu dobiti svoje studentske knjižice.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com