Kultura

Plesom mališana u Gradskoj kući počela “Radost Evrope” u Nišu

Početkom svakog oktobra već 16 godina, niška deca ugoste stotine vršnjaka iz cele Evrope, koji sa sobom nose zvuk, pokret, sliku i običaje svoje zemlje. Za razliku od ranijih godina, ove godine su organizatori odustali od defilea učesnika ove manifestacije. Igra, pesma, drugarstvo, razumevanje drugog i drugačijeg, dečje stvaralaštvo, samo su neki od ciljeva ove manifestacije za najmlađe.

 

Ova manifestacija se organizuje 16. put u Nišu, a organizator je Centar tradicionalne kulture „Vuk Stefanović Karadžić“.

„Veoma sam srećan i ponosan kao organizator ove manifestacije što smo za ovih 16 godina zajedno sa Gradom Nišom , GO Palilula i direktorima osnovih škola ugostili preko 1.500 mališana iz 16 evropskih zemalja, pa i iz daleke Kine. Velika mi je čast bila da sve te mališane ugostimo u našem gradu“, poručio je Miljko Petrović iz Centra tradicionalne kulture.

Manifestacija počienje danas u 17 časova u Niškom kulturnom centru, a prve radosti igre i pesme učesnici su predstavili danas u Gradskoj kući. Deca iz Bugarske, Severne Makedonije, Austrije, Crne Gore i nekoliko gradova iz Srbije će danas obići i grad, počevši od Niške tvrđave.

„Nema lepše slike da pošaljemo iz Gradske kuće i Niša od ovih divnih osmeha i lica dečice koja su nam došla iz regiona. Draga moje dečice, družite se, volite se, štitite jedni druge, budite prijatelji i pravi drugari. Prijateljstvo koje ćete izgraditi u ovim godinama kojim ste sada će vas voditi putem budućih staza vaših života“, poručila je okupljenoj deci zamenica gradonačelnice Dušica Davidović.

U Niškom kulturnom centru će se predstaviti festivalski hor „Zlatno slavejče“ iz Skoplja, Folklorni ansambl „Zlatna trakija“ iz Haskova iz Bugarske, Sekula Cerović, guslar iz podgoričkog Udruženja guslara „Sveti Sava“, Ivan Miklja harmonikaš iz Beča, Omladinsko kulturno društvo „Brankovo kolo“ iz Sremskih Karlovaca, OŠ „Hristo Botev“ iz Dimitrovgrada, KUD „Soko“ iz Sokobanje, KUD „Kolo“ iz Knjaževca, kao i pevački duo ćerke sa majkom, koja je nastupala na prvom izdanju „Radosti Evrope“, koje je održano u Nišu. Miljko Petrović je istakao da je posebno ponosan na to što već druga generacija učesnika pristiže u Niš.

Domaće snage će predstavljati plesni klubovi „Bum 018“ i „Teatro dance studio“, kao i glumac niškog Narodnog pozorišta Marko Radojević, koji je predvodio prvi defile „Radosti Evrope“ u Nišu.

Manifestacija Radost Evrope ustanovljena je 1969. godine povodom Svetskog dana deteta. Prvi put je trajala od 3. do 7. oktobra 1969. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com