Društvo

OŠ “Bubanjski heroji”: Škola koja priprema decu za život!

Redakcija ”Niških vesti” posetila je OŠ “Bubanjski heroji“ Niš kako bi obavili razgovor sa direktorom ove obrazovne institucije, mr Vericom Radenković. Direktorka je otkrila šta je sve do sada postignuto, na čemu će se raditi u narednom periodu, kao i šta je to što ovu školu čini drugačijom od ostalih.

 

N.V: Kako biste okarakterisali dosadašnji rad škole?

V.R: Ukoliko pogledamo sve što je postignuto u poslednjih petnaest godina, možemo biti veoma zadovoljni. Škola je doživela značajne pozitivne promene u materijalno – tehničkom smislu, životni prostor je renoviran i oplemenjen, opremljena je savremenim nastavnim sredstvima i učilima, kompjuterima, interaktivnim tablama i ostalom informatičkom opremom, nastavnici su osposobljeni za rad sa opremom kao i za primenu raznovrsnih nastavnih metoda, učenici postižu značajne uspehe na takmičenjima i završnom ispitu. Kvalitet rada škole je ocenjen najvišim ocenama od strane nadležnih državnih institucija. 

N.V: Kako ste do toga stigli?

V.R: Maksimalnim angažovanjem svih zaposlenih u školi. Posvećenost svom poslu, odgovornost i vredan rad u kontinuitetu. Stručno usavršavanje i praćenje svih tokova u obrazovnom procesu, učešće u raznim projektima kojima se podiže kvalitet rada škole su značajne komponente našeg uspeha.

N.V: Na koji način radite?

V.R: Rad škole je dobro organizovan. U školi postoje razni timovi koji se bave određenim segmentima našeg školskog života, međusobno sarađuju i tako se postiže efikasnost u poslu. Postoji saradnički odnos između nastavnika i učenika. U nastavi se primenjuju raznovrsne metode učenja, koriste se savremena nastavna sredstva i informatička oprema. Organizovana je dopunska, dodatna nastava, veliki broj vannastavnih aktivnosti. Učenici imaju časove van učionice, sarađuju putem interneta sa školama iz inostranstva i tako upoznaju kulture drugih naroda, posećuju institucije kulture i umetnosti, učestvuju u raznim humanitarnim akcijama.

O svim aktivnostima kojih u školi zaista ima puno tokom školske godine postoje slike, videozapisi i druge korisne informacije na školskim internet stranama.

N.V: Uspeh Vaše škole je prepoznat pa imate i škole koje uče od vas. Možete li nam reći nešto o tome?

V.R: Nakon dve posete ekipa Školske uprave koje su bile u stručnom nadzoru, kvalitet rada naše škole je ocenjen u oba navrata maksimalnom ocenom. Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja 2015. godine sproveo je opsežno istraživanje u kojem je naša škola proglašena za jednu od deset najboljih škola u Republici Srbiji, objavljen je tekst o našoj školi u publikaciji Zavoda i učestvovali smo na Sajmu obrazovanja u Beogradu gde smo promovisali našu školu.
Potom je osmišljen projekat učenja između škola u kojem je naša škola dobila ulogu mentora školama čiji kvalitet rada nije procenjen dobrom ocenom. Ekipe nastavnika i stručnih saradnika iz četiri škole, iz Pirota, Kraljeva, Požege i Mladenovca su u više navrata posećivale našu školu, upoznale organizaciju rada, prisustvovale časovima nastave i učile od nas. Nakon toga, stručno – pedagoški nadzor u tim školama pokazao je da su postigli značajan napredak u svom radu tako da smo se dobro snašli u ulozi koja nam je dodeljena.

N.V: Sledi upis u prvi razred za narednu školsku godinu? 

V.R: Da, od 1. marta 2018. godine počinje upis prvaka za školsku 2018/2019. godinu. Upisuju se deca rođena u periodu od 1. marta 2011. do 28. februara 2012. godine. Prvake upisujemo za pohađanje nastave u matičnoj školi na Ledenoj steni i izdvojenom odeljenju u naselju ”Milka Protić”.

N.V: Kako biste u jednoj rečenici opisali OŠ ”Bubanjski heroji”? 

V.R: Stručni saradnik Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, nakon posete je opisala našu školu jednom rečenicom, sa kojom smo saglasni svi: ŠKOLA KOJA PRIPREMA DECU ZA ŽIVOT!

Autor: Miloš Mitić

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com