Merošina

Oprez, gledajte gde gazite!!!

Protekle subote Nikolu Mišića iz Aleksandrova ujela je zmija, nedaleko od kuće. Nakon ujeda je hospitalizovan na Infektivnoj klinici u Nišu, gde je bio zadržan do ponedeljka. Nema informaciju o kojoj je vrsti zmije reč, ali poziva sve sugrađane na oprez, a nadležne da reaguju. Zmije vas nikada neće napasti bez razloga, osim ako je nagazite, zato pazite gde stajete!

Broj ovih gmizavaca u naseljenim mestima biće narednih godina sve veći, zbog potrage za hranom odnosno miševima i pacovima. Nikolu je ujela u blizini porodične kuće, u centralnom delu sela Aleksandrovo.
Ujela me u subotu ispred kapije na ulici ispred stričeve kuće, odmah kuća do moje, nisam video koja je zmija jer se ne razumem u vrste ali sam osetio samo kao da me pecnuo žar od cigarete. Kada sam pogledao nogu zmija se obmotala , a ja sam počeo da se ritam i ona je odletela u travu i otišla. Bila je sive boje i dugačka oko jednog metra“-kaže Nikola za Merošinske Vesti.

Najotrovnije zmije Srbije su poskok i šarka. U odnosu na neotrovnice, koje su ponekad duže od dva metra, otrovnice su kraće, deblјe i tromije. Imaju karakterističnu romboidnu ili cik-cak šaru na leđima. Ukoliko dođe do ujeda najvažnije je da ne paničite, jer imate sat vremena od ujeda da se javite lekaru.

Nikola Mišić iz Aleksandrova
Nakon ujeda, kada sam skinuo čarapu video sam tragove zuba, javio se lekaru u Merošini odakle sam bio prevezen na Infektivnu kliniku, gde sam bio do ponedeljka.
Nakon incidenta Nikola planira da tuži opštinu, kaže da je razgovarao sa advokatom. Nije mu, kaže, cilj odšteta već da skrene pažnju na problem.
Šta bi bilo da su umesto mene bila moja ili nečija deca?! To je velika trauma i za odrasle a kamo li za decu“-ističe Nikola.
Prilikom košenja ili bilo koje druge aktivnosti, jako je važno da pazite kuda hodate, ali nekada se zmije toliko kamufliraju da ih je gotovo nemoguće primetiti. One najčešće traže skloništa u kamenjaru ili vlažnoj podlozi, ali pravila ne postoje. Zmije mogu biti bilo gde, na drvetu, u vodi, čak nije retkost ni da zalutaju u strogi centar grada. Zato budite oprezni!!!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com