Kultura

Ogranak SANU u Nišu podržava predlog da novootkrivene ranohrišćanske grobnice budu ,,Muzej na otvorenom”

Ogranak Srpske akademije nauke u umetnosti u Nišu podržao je stav Grada, da se novootkrivene rahonhrišćanske grobnice u niškoj Jagodin mali zaštite i pretvore u “Muzej na otvorenom”.

Oni su svoje mišljenje izneli na osnovu pribavljenih svih relevantnih informacija o toku arheoloških radova i stanju novootkrivenih ranohrišćanskih grobnica u niškoj Jagodin mali, o problemu njihovog ugrožavanja građevinskim radovima i o neophodnoj stručnoj i odgovornoj zaštiti, a na inicijativu dopisnog člana SANU Ljubinka Radenkovića.

Foto: J.Ćosin

Informacije im je kako kažu prenela dugogodišnja saradnica nekadašnjeg Centra za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Nišu i sadašnjeg Ogranka SANU u Nišu dr Nadežda Gavrilović Vitas, naučni savetnik Arheološkog instituta Beograd, rukovodilac projekta Ogranka Arheologija Niša, Ponišavlja i južne Srbije od praistorije do srednjeg veka.

“Članovi Кomisije Ogranka upoznali su se sa problemom, zauzeli stav ovog arheološkog lokaliteta, zakonskih procedura u  ogledu obaveza građevinskih investitora prema arheološkom neizostavnom poštovanju nasleđu i podržali predlog da Grad Niš otkupi odgovarajući deo parcele na ovom arheološkom lokalitetu, koji bi bio pretvoren u ,,Muzej na otvorenom”, da investitoru pomogne da nađe drugu, odgovarajuću parcelu na kojoj može da realizuje svoju građevinsku investiciju, u skladu sa propisima, a da vlasnik parcele bude adekvatno obeštećen”, navodi se u saopštenju Ogranka SANU.

Postignuta je saglasnost da se ovo mišljenje Кomisije za rukovođenje radom Ogranka SANU u Nišu dostavi  Izvršnom odboru SANU (sa molbom da Odbor uputi dopis Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, u kome će zamoliti ministra da se lično angažuje u rešavanju ovog problema), Arheološkom institutu Beograd, Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture Beograd, Skupštini grada Niša, Zavodu za zaštitu spomenika kulture Niš, Narodnom muzeju Niš.

Foto: J.Ćosin

Da podsetimo, gradonačelnica grada Niša Dragana Sotirovski istakla je nedavno da je cilj Grada da sačuva  arheološko nalazište u Jagodin Mali i pokaže ga javnosti.

„Mi ćemo verovatno ući u proces da taj deo zaštitimo, odnosno da uradimo eksproprijaciju, da možda pomognemo investitoru da pronađe drugu lokaciju za izgradnju, a da taj deo bude neka vrsta muzeja, na otvorenom, odnosno zatvorenom. Sigurno nećemo toga da se odreknemo“, objasnila je tada Sotirovski.

Arheolozi niškog odeljenja Zavoda za zaštitu spomenika Srbije pronašli su na prostoru naselja Jagodin mala u Nišu neverovatno otkriće. Reč je o više od 100 ranohrišćanskih grobova iz perioda od 4. do 6. veka, koji su doneli nova saznanja o antičkom Naisusu i potvrdili da je drevni grad bio jedno od prvih mesta u kojem su njegovi žitelji mogli da žive i da se sahranjuju u skladu sa hrišćanskim običajima, nakon što je 313. godine Konstantin Veliki priznao hrišćanstvo kao državnu religiju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com