Društvo

Gradonačelnica: Grad ima moralnu odgovornost da sačuva pronađene ranohrišćanske grobnice

Arheolozi niškog odeljenja Zavoda za zaštitu spomenika Srbije pronašli su na prostoru naselja Jagodin mala u Nišu neverovatno otkriće. Reč je o više od 100 ranohrišćanskih grobova iz perioda od 4. do 6. veka, koji su doneli nova saznanja o antičkom Naisusu i potvrdili da je drevni grad bio jedno od prvih mesta u kojem su njegovi žitelji mogli da žive i da se sahranjuju u skladu sa hrišćanskim običajima, nakon što je 313. godine Konstantin Veliki priznao hrišćanstvo kao državnu religiju.

Ovo arheološko blago, trenutno je nezaštićeno, a kako je Grad ranije najavljivao, te parcele mogle bi da postanu muzej, a da investitor dobije novu parcelu. U međuvremenu, gradonačelnica Dragana Sotirovski kazala da će Grad preuzeti moralnu odgovornost i preduzeti sve neophodne korake kako bi se nekropole sačuvale.

„Mi ćemo već na narednoj Skupštini koja bi trebalo da bude naredne nedelje, gledati da tu parcelu na kojoj se nalaze ranohrišćanske grobnice, kroz plan promenimo u javnu, tako da ćemo zajedno sa Zavodom, koji upravo radi projekat, ali ne može sam, već uz saglasnost kolega koji pripadaju republičkom Zavodu za zaštitu spomenika kulture, da preuzmemo zaštitu“, kaže ona.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Држава и Град имају законску и професионалну обавезу да сачувају споменике овог нивоа. Ми знамо да овде нема морала и да је извесна судбина попут аквадукта на Сомборском булевару.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button