Obrazovanje

Od limenki napravili solarne panele za zagrevanje prostorija

Da prazne limenke mogu da se recikliraju odavno već svi znaju, ali da od njih mogu da se naprave i solarni paneli za zagrevanje prostorija pokazali su učenici prvog razreda Gimnazije “Bora Stanković” u Nišu predvođeni profesorkom Anom Ivić Veljković.

Njihova đačka kompanija „Eko Lim“ upravo će se sa ovim panelom takmičiti na republičkoj smotri u đačkom preduzetništvu. Đačku kompaniju čini petočlani tim učenika koji je izradio panel koji prikuplja solarnu energiju i na taj način dogreva prostorije.

 

Rastko Petrović, učenik Gimnazije „Bora Stanković“

“Limenke se puno kriste,ali ih mladi i puno bacaju. Tako smo došli na ideju da ih iskoristimo na pametan način. Sklopili smo ih u jedan panel koji smanjuje i zgađenje vazduha jer se smanjuje upotreba čvrstog goriva u domaćinstvima”, kaže gimnazijalac Rastko Petrović.

Ova ideja je okupila mlade gimnazijalce i oni su krenuli sa njenom realizacijom.

“Vazduh iz prostorija prolazi kroz sve limenke gde se zagreva i vraća se nazad u prostoriju”,objašnjava Rastko Petrović.

Njegova drugarica iz kompanije Jana Simić dodaje da je im je najviše problema zadala izrada panela.

“Panel je sam po sebi veliki i bilo nam je potrebno dosta vremena dag a odradimo,ali čini se da je u celoj ovoj priči najvažnija bila ideja”, dodaje Jana.

Tatjana Živadinović očekuje puno od takmičenja koje je pred njima. Mnoge je već zaintersovao njihov proizvod, a oni bi da nastave njegovu proizvodnju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com