Društvo

Od duga za struju do života na ulici. Železnička stanica i napušteni podrumi su njegov drugi dom

Zbog duga za struju Nišlija Ivica Zdravković 2018. godine ostao je bez krova nad glavom. Stan je morao da proda, dug da isplati, a njemu je ostala samo ulica i neizvesnost koju mu donosi svaki dan. Kaže da mu je Železnička stanica bila drugi dom, ali sada, zbog epidemioloških mera, ona se zaključava, a njemu je preostalo da se snalazi.

Spava u napuštenim kućama, podrumima zgrada, na parkovskim klupama, u čekaonicima. Osim  hladnoće, ugrožava ga i epidemija.

“Moja druga kuća je Železnička stanica. Poslednjih godinu dana ona se zaključava zbog korone. Ja sam zdravlje počeo naglo da gubim. Prošle godine sam bio u Češkoj, radio sam u tamo i bio među najboljim radnicima. Međutim zdravstveno stanje moje se pogoršalo, koristim i pumpice i psihičke supstance, prošlog petka sam izašao iz bolnice u Toponici, gde se lečim jer sam pokušao suicid. Više ne znam šta da radim”, započinje priču kroz suze ovaj Nišlija.

Sve je počelo zbog dugovanja za struju.

“Imao sam dugovanje za struju od 675.000 dinara. Dolazili su izvršitelji sa policijom. U tom trenutku sam razmišljao da li da zapalim stan da izgori, ili da napravim dogovor sa njima da ga prodam. Živeo sam sa majkom, nju sam smestio u Gerontološki centar, tamo je preležala prvi talas korone, a ja sam stan prodao i izmirio dug”, rekao je Niškim Vestima Zdravković.

Kaže da mu Centar za socijalni rad maksimalno izlazi u susret. Nikada ga nisu odbili.

“Kad god sam potražio dobio sam novac. Pokušavam da nađem i posao, ali ne uspevam jer sam korisnik porodične invalidske penzije”, kazao je Niškim Vestima Ivica Zdravković.

Ovo potvrđuju i predstavnici grada. Kažu da su mu više puta pomagali kako novčano, tako i u pronalaženju posla. Međutim dodaju da je zbog nezainteresovanosti za rad vrlo često ostajao bez posla.

“Usled ranog gubitka radne sposobnosti,prouzrokovane dugogodišnjim konzumiranjem alkohola ostvario je pravo na porodičnu penziju posle smrti oca u iznosu od 19.000 dinara, što znači da nije bez primanja. Sa majkom Vericom nakon smrti oca prodao je stan sa namerom kupovine manjeg, ali novac od prodate nekretnine nije uložen u kupovinu stana, već su počeli da žive kao podstanari. Njagova majka Verica je staro obolelo lice bez adekvatnog staranja, pa je kao takva hitno smeštena u Gerontološki centar u Nišu. Zdravkovć Ivica je dva puta bio na kliničkom muškom odeljenju zbog lečenja od alkoholizma. Na osnovu procene Centra za socijalni rad, najadekvatniji oblik za smeštaj ovog lica je Dom za odrasla invalidna lica u Tešici, ali je Zdravković u postupku prijema u ovu ustanovu odbio saradnju i otišao van Niša”, kažu u kabinetu gradonačelnice.

Prema podacima Centra za socijalni rad zabeleženi su i slučajevi porodičnog nasilja, kada je Zdravković na agresivan način iznuđivao penziju od svoje majke, zbog čega je nekoliko puta intervenisala policija.

Što se tiče materijalne pomoći, samo u 2020.godini pet puta je ostvario pravo na jednokratnu pomoć u ukupnom iznosu od 40.000 dinar , a 03.12. 2020. godine Centar za socijalni rad „Sveti Sava“ Zdravkoviću je uplatio 10.000 dinara na ime troškova stanarine.

Zamenica gradonačelnice Dušica Davidović lično mu je nudila da počne da radi u JКP Medijana u Nišu, ali je Zdravković i to odbio.

 

Dok se neko rešenje ne pronađe, njemu preostaju ulice, po kojima luta sa jednom torbom i  kako kaže bez sredstava za normalan život.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com