Obrazovanje

Obeleženo 245 godina srpskog učiteljstva

Prva ustanova za obrazovanje učitelja na srpskom jeziku u Habzburškoj monarhiji „Norma” osnovana je 1. maja 1778. godine u Somboru. Povodom 245 godina od tog događaja, profesor i dekan Pedagoškog fakulteta u Somboru Saša Marković, je u Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“ u Nišu održao tribinu pod nazivom „Učiteljstvo u Srba: 245 godina trajanja”.

Avram Mrazović je 1778. godine osnovao prvi učiteljsku školu u Srba u Somboru pod nazivom „Norma”, koja je bila rasadnik učiteljstva i koja je dala brojne osnivače školstva i prve učitelje širom Srbije. Velika istorija srpskog učiteljstva od 245 godina zaslužuje da se govori o njoj, poziva na veliko poštovanje ove struke.

„Iz tog razloga želimo da pričamo o tome i govorimo o učiteljskom pozivu, kao pozivu koji neguje poruku i misiju da bez obrazovanja nema opstanka, ne napretka, nego opstanka”, istakao je profesor istorijskih nauka Saša Marković.

Profesor Marković je seo za katedrama svojih kolega iz prošlih vremena, koje su u izazovnim vremenima za naš narod, znanjem i jezikom odolevale Habzburškoj monarhiji, i to zabeležio u svojoj knjizi „Srpski učitelj u Ugarskoj 1778 – 1918”, koja je i dala povod za tribinu.

Knjiga obuhvata period od osnivanja „Norme“ do prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji. To je bio period kada je mudrošću srpskog sveštenstva, naš narod odoleo asimilaciji austrougarskom narodu.

„To je period velikih iskušenja, s obzirom na to da je Habzburška monarhija, odnosno Austrougarska, na jedan vrlo perfidan način preko prosvetiteljstva želela da asimiluje srpsko stanovništvo, nadajući se da će ono da pruži otpor prosvetiteljstvu, kao nečemu novom, i rigidnom tradicijom da reaguje na njega i da to dovede do autističnosti i zatvaranja Srba i onda da se oni tako postepeno asimiluju. Međutim, Srbi, zahvaljujući mudrom sagledavanju, pre svega, nosećih predstavnika srpskog sveštenstva Karlovačke mitropolije su shvatili da na taj način ne može da se odbrani srpstvo, nego ćemo i mi da prihvatimo prosvetiteljstvo, kao način napredovanja srpskog naroda i uključićemo se u te moderne tokove, istovremeno čuvajući i tradiciju”, naveo je dekan Pedagoškog fakulteta i istoričar.

Profesor Marković je poslao poruku da je neophodno obrazovanje koje ne dozvoljava ideologije, kao što je bio slučaj sa jugoslovenskom i komunističkom ideologijom. To je važno jer, kako on navodi, kritički usmerenog čoveka nije moguće zavesti.

On je budućim generacijama poručio da je neophodno da budemo mnogo pametniji u očuvanju nacionalnih interesa, jer smo kroz istoriju plaćali preveliku cenu za slobodu.

Svako pamti svog učitelja, koji su značajno uticali na naše formiranje. Upravo zbog toga moramo poštovati učiteljstvo kao struku, ali i učiteljstvo koje je kroz našu burnu istoriju čuvalo identitet našeg naroda i učilo da se kritički misli, jer se tako jedino može odoleti iskušenjima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com