Društvo

NOVA USLUGA CENTRA “MARA”: “Predah od roditeljstva” čeka radnike

U Centru “Mara” u Nišu koja brine o osobama sa posebnim potrebama svakog trenutka se očekuje da zaživi još jedna usluga “Predah od roditeljstva” koja je namenjena njihovim štićenicima, ali pre svega roditeljima

U Centru “Mara” u Nišu koja brine o osobama sa posebnim potrebama svakog trenutka se očekuje da zaživi još jedna usluga, “Predah od roditeljstva” koja je namnjena korisnicima ove ustanove, ali, kako kaže njen direktor Miloš Ranđelović, porodicama i roditeljima koji brinu o deci i članovima kojima je pomoć “Mare” neophodna. Prema njegovim rečima ova usluga podrazumeva da roditelji i staratelji mogu svoju decu da ostave na izvesno vreme na brigu u “Mari” kako bi mogli da obave važne životne aktivnosti koje stalno odlažu, jer se danonoćno , tokom cele godine brinu o svom detetu koje ima posebne potrebe. Jedini problem je nedovoljan broj radnika koji bi brinuli o deci, a odgovor da li oni mogu da budu primljeni ili ne čeka se od resornog ministarstva.

Miloš Ranđelović kaže da su oni sve učinili kako bi se ova usluga sprovela. Opremili su prostor, čak su i edukovali stručnjake za obavljanje ove delatnosti, ali potreno je učiniti još jedan korak, prijem u radni odnos bar sedmoro novih radnika. To je minimalan, ali preko potreban broj kako bi “Mara” i na ovaj način mogla da brine o svojim štićenicima i pomogla njihovim porodicama.

Miloš Ranđelović, direktor Centra “Mara”

“Za potrebe nove usluge koju nudimo i sami smo edukovali jedan broj zaposlenih radnika koji su nam potrebni, ali je to nedovoljno. Moramo da zaposlimo još najmanje sedam osoba, a najpotrebniji su nam negovatelji”, kaže direktor Miloš Ranđelović.

On naglašava da je ova usluga pre svega neophodna roditeljima i starateljima.

“Brinući se o zdravlju svoje dece potpune zanemare sebe, čak i na sopstveno lečenje ne mogu da odu. Kada bi ova usluga zaživela roditelji bi decu mogli da ostave do 20 dana u kontinuitetu na 24-časovnu brigu zaposlenima u Centru “Mara”, a njihov boravak tokom godine bio bi do četrdeset dana. Može to biti dva puta po dvadeset dana ili četiri puta po deset dana ”, objašnjava Ranđelović i naglašava da su najčešće u pitanju socijalno ugrožene porodice.

Objašnjavajući potrebu za ovom vrstom brige o štićenicima on navodi i primer kako, zbog brige oko deteta ometenog u razvoju, roditelji ne mogu da odu na svadbu svog drugog deteta, a ne retko zanemaruju i svoje zdravstveno stanje jer nemaju vremena za odlazak kod lekara.

“Kvalitet jednog društva ogleda se u tome kako se ponašamo prema najugroženijima”, kaže Miloš Ranđelović koji sa 40 zaposlenih vodi svakodnevne bitke da život dece bude osmišljeniji, kvalitetniji, a štićenici socijalno prihvaćeni.

Da bi olakšao položaj roditelja, Centar “Mara” je sa dolaskom Ranđelovića uvela “vikend boravke” za decu. Tako roditelji bar subotom mogu da ostave decu na čuvanje i da obave poslove za koje nemaju vremena preko nedelje, da odu do pijace, u ostalu kupovinu, ili završe neke druge poslove u kući.

U borbi da osobama sa smetnjama u razvoju bude ponuđena najkvalitetnija briga pomaže i lokalna samouprava.

„Gard i finansijski i na svaki drugi način pomaže da ova usluga u “Mari” zaživi”, ističe gradska većnica Tijana Đorđević Ilić.

“Krenuli smo sa aktivnostima još u februaru i tražili da Komisija Vlade republike Srbije da svoje mišljenje o prijemu radnika. Odgovor još nije stigao. Radnici koji nedostaju su uglavnom negovatelji i stručna lica koja su obučena za rad sa posebnom kategorijom dece. Još uvek nemamo uslugu bez obzira na sredstva i naše napore koje kao grad činimo“, kaže Tijana Đorđević Ilić gradska većnica zadužena za socijalna pitanja u Gradu.

Ona ističe da će biti uporni u tom zahtevu jer će zdravlju dece i njihovih roditelja na ovaj način moći da se posveti veća pažnja.

“Predah od roditeljstava je vrlo je kvalitetna usluga i potrebna je deci koja borave u “Mari”, u dnevnom boravku, a i onima koji do sada nisu koristili usluge “Mare”, kaže direktor Ranđelović i dodaje da roditelji neće plaćati ovu uslugu, s obzirom da se rad “Mare” finansira iz budžeta Grada.

Predah od roditeljstva” trebalo bi da ima zaposlene u tri smene, a o šrićenicima bi brinulo do 10 radnika.

U ovoj socijalnoj ustanovi dnevno boravi oko 50 dece , odnosno osoba od sedam do 77 godina.

Na poslednjoj sednici Skupštine čulo se da će se uporno insistirati na dobijanju saglasnosti Komisije za prijem radnika u “Mari”. Dok se to ne dogodi “Predah od roditeljstva “ će da čeka, kao i deca kojima je potrebna stalna i danonoćne briga, ali i njihovi roditelji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com